Negativni trendovi

Španjolska proizvodnja meda u padu iako imaju sve veći broj pčelara

Agrovijesti
Pčele Fotografija: Pixabay
Negativni trend u proizvodnji meda u Španjolskoj započeo je 2012. godine, navodi se u godišnjem izvješću Ministarstva poljoprivrede, ribarstva, prehrane i okoliša te zemlje. Godine 2016. Španjolska je proizvela 32.076 tona meda, što je za 7,35 posto manje od prije samo pet godina.

Proizvodnja meda u Španjolskoj pala je za 4 posto u 2016. godini, upozorilo je ministarstvo poljoprivrede zemlje koja ima najveći broj košnica u Europskoj uniji. Dok se proizvodnja meda smanjuje, broj košnica u Španjolskoj i dalje raste, ali je uglavnom riječ o košnica pčelara amatera.
 
Smanjenje broja pčela, koje opraše između 5 i 8 posto globalne proizvodnje hrane, predstavlja ozbiljnu prijetnju hranidbenom lancu, upozorava se u izvješću EFEagro, partnera portala EURACTIV.com.
 
Negativni trend u proizvodnji meda u Španjolskoj započeo je 2012. godine, navodi se u godišnjem izvješću Ministarstva poljoprivrede, ribarstva, prehrane i okoliša te zemlje. Godine 2016. Španjolska je proizvela 32.076 tona meda, što je za 7,35 posto manje od prije samo pet godina.
 
Unatoč tome broj pčelinjih uzgajivača i dalje raste i premašio je 30.000. Godine 2016. bilo je 30.920 pčelara ili 12% više od 2015. Rast je rezultat povećanja broja pčelara amatera. Naime, broj profesionalnih pčelara stagnirao je na oko 5.000 u posljednjih deset godina.
 
Španjolska je neto uvoznik meda i uvozi oko dvije tone više nego što izvozi. Ova zemlja ima 2,45 milijuna košnica što je najviše u Europi - u Španjolskoj ima 15,66% svih košnica registriranih u Europskoj uniji. Promatrano prema broj košnica, slijede Francuska i Grčka su 1,63 i 1,58 milijuna. Svaki Španjolac potroši u prosjeku 0,7 kilograma meda godišnje.
  
Pčele su glavni oprašivači u većini ekosustava i igraju ključnu ulogu u prehrambenom lancu. Međutim, njihov broj širom svijeta brzo se smanjuju zbog gubitka staništa, klimatskih promjena, invazivnih vrsta i upotrebe pesticida. Istraživanje Europske komisije pokazalo je da je 9,2% vrsta pčela ugroženo.
 
"Najveći broj ugroženih vrsta nalazi se u južnoj i središnjoj Europi", navodi se u izvješću objavljenom u travnju 2017. godine.
 
"Najveću opasnost za europske pčele predstavljaju gubitak staništa zbog intenziviranja poljoprivrede odnosno veće upotrebe pesticida i gnojiva, širenja urbanih područja i razvoja, čestih požara i promjene klime", upozorava se u izvješću.
 
U istraživanju napravljeno za UN 2016. navodi se da od oprašivanja u potpunosti ovisi 5-8% globalne poljoprivredne proizvodnje, uključujući "veliki broja vrsta voća, povrća, sjemena, oraha i uljarica koji osiguravaju najveći dio hranjivih tvari, vitamina i minerala u ljudskoj prehrana ".
 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje