ZIMSKO TRETIRANJE

Ako se odmah ne suzbije, potkornjak uništava nasade masline

Agrosavjeti
Maslina Fotografija: Jakša Najev/Agrobiz
Veći napad smanjuje broj cvjetova i plodova na stablu, te pridonosi smanjenoj kvaliteti ulja, a štete mogu biti i do sedamdeset posto

Iako je vrijeme tzv. zimskog tretiranja možemo se složiti da vremenski uvjeti koji trenutno vladaju više podsjećaju na proljeće nego na zimu. S obzirom na vremenske prilike, u ovom je razdoblju (veljača-ožujak) povećana opasnost od infekcije gljivom (Spilocea oleagina) koja uzrokuje paunovo oko. Stoga nakon rezidbe treba započeti s tretiranjem, javlja portal Maslinar.

Njihov stručni suradnik dr. sc. Kristijan Franin napravio je detaljan plan kako tretirati masline u hladnijem razdoblju. 

Od sredstava za zaštitu dozvolu u Hrvatskoj imaju pripravci na bazi bakra (bakarni oksiklorid ili bakarni oksid), koji se najčešće i koriste jer, osim na paunovo oko, imaju izvjesno djelovanje u preventivi nekih drugih bolesti. Od ostalih pripravaka dozvolu još ima preparat na bazi trifloksistrobina i tebukonazola, koji se smije koristiti jednom u vegetaciji, te difekonazola, i to u koncentraciji od 0,06 posto.

- Međutim, ako se miješa s bakarnim preparatima, koncentraciju škropiva treba smanjiti na 0,01 posto. Dozvoljena su najviše četiri tretiranja u proljeće, i to u razmaku od tjedan do deset dana. Vrijeme rezidbe maslina obično je povezano s pojavom maslinovog smeđeg potkornjaka (Phloeotribus scarabeoides) - ističe stručnjak.

Ovaj kukac prezimljava kao odrasli oblik u hodnicima koje obično formira na područjima gdje se račvaju dvije grane. Krajem veljače i početkom ožujka kukci izlaze iz mjesta prezimljenja i ubušuju se na mjestima rana nastalih rezidbom (privlači ih etilen koji ispušta biljka), gdje se kasnije u vegetaciji odvija kopulacija, odlaganje jaja i razvoj ličinki. Indikator napada ovim štetnikom je broj galerija (hodnika) u napadnutim grančicama.

Prema nekim podacima, više od tri galerije po metru dužnom grane dovode do pada prinosa. Veći napad smanjuje broj cvjetova i plodova na stablu, te pridonosi smanjenoj kvaliteti ulja. Šteta može doseći i do sedamdeset posto. Ukoliko se ne provedu adekvatne mjere zaštite, unutar pet godina može stradati čitav nasad, upozorava Maslinar.

Zaštita se temelji na praćenju zdravstvenog stanja nasada te odstranjivanju i spaljivanju napadnutih grana. Neki autori spominju učinkovito korištenje lovki s etilenom i crvenih ljepljivih ploča. Lovni snopići, koje formiramo od svježe odrezanih grančica debljine oko jedan centimetar i duljine dvadeset do trideset centimetara, također mogu biti djelotvorni u suzbijanju ovog štetnika.