Recepti

Bećaraš / sataraš

Agrosavjeti
Sataraš Fotografija: Tanja Pastuović Klaić, COOKam i guštam
Večernjakova blogerica Tanja Pastuović Klaić, autorica bloga COOKam i guštam, donosi nam sezonske recepte. Sataraš je, osim sam, iskoristiv u bezbroj kombinacija. Cookajte i uživajte!

Ovo mi je jedno od top 5 ljetnih jela, obožavam njegovu jednostavnost. U dijelu Slavonije u kojemu sam rođena i odrasla to jelo nazivamo bećarac, a uobičajeni naziv je sataraš. 

Za pripreme sataraša važno je da povrće bude zrelo, paradajz treba biti mekan i sočan a paprika bogata okusom i mirisom.

Uz bećarac mi ne treba ništa osim finog, friškog kruha. 

Recept je malo odokativan, omjeri nisu uvijek isti, ali bi za dvoje trebalo:

 Sastojci

  • 2 glavice luka
  • 2-3 veće paprike
  • 5-6 srednje velikih paradajza
  • domaća mast (ili ulje)
  • sol
  • šećer
  • ljuta papričica


Luk, papriku i paradajz operite i narežite na manje komade, za ovo jelo povrće ne treba baš jako usitniti.

Priprema

Na većoj tavi zagrijte žlicu masti pa dodajte nasjeckani luk, kratko ga pržite, posolite i povremeno miješajte.

Nakon desetak minuta, kada je luk već staklast i smekšan, dodajte papriku ranije narezanu na veće komade pa opet pustite neka lagano pirja sljedećih desetak minuta. Potom dodajte i narezani paradajz, sve pažljivo promiješajte i ostavite da se pirja na laganoj vatri.

Nemojte dodavati nikakvu tekućinu jer će paradajz pustiti dovoljno svoga soka, samo budite u blizini i povremeno promiješajte.

Kada je sve povrće omekšalo dodajte mu navrh žličice šećera, po potrebi dosolite i dodajte malo ljute papričice. Ja volim kada je malo ljući.

Sataraš je gotov kada višak tekućine ispari, odnosno kada ste zadovoljni njegovom teksturom, netko voli rijeđi a netko ukuhaniji.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje