Pozitivni učinci

Biljni ostaci mogu poboljšati tlo

Agrosavjeti
Strnište Fotografija: Thinkstock
Namjerno ili nenamjerno mnogi su vrtlari ostavili biljke u svojim vrtovima preko zime. To je zapravo dobra praksa koju bi trebali svi raditi svake godine

Znanstvenici – poglavito agronomi i stručnjaci za tlo – odnose se prema ostacima biljaka koje su ostavljene nakon žetve kao prema ostacima. Njihovo ostavljanje preko zime, umjesto da ih se vadi ili zaore u zemlju, doprinosi mnogobrojnim prednostima za tlo i vrt.

Kakav učinak ima ostavljanje dijela biljnih ostataka preko zime i kako to utječe na uvjete tla?

Biljni ostaci smanjuju eroziju i gubitak dragocjenog površinskog sloja tla. Ostaci prekrivaju tlo i štite ga tijekom mirovanja. Ostaci usjeva prikupljaju kišu što smanjuje utjecaj padanja na površinu tla. Ostaci također usporavaju topljenje snijega na tlu. Oboje pomaže zaštiti strukture tla, stvarajući povoljniju strukturu za biljne vrste u vrtovima u narednoj sezoni (vegetaciji).

Zadržavanje biljnih ostataka na tlu pomaže u sprječavanju stvaranja pokorice na tlu. Poznato vam je da tlo ne može upiti svu vodu nakon obilnih kiša te se znaju stvoriti male struje na suhom tlu  koje rastu, i dolazi do odnošenja površinskog sloja tla bogatog hranjivim tvarima.

Biljni ostaci otežavaju (usporavaju) razvoj i rast korova radi nedostatka svjetlosti. Korovi su česti u rano proljeće a ostaci mogu ograničiti njihov rast ograničavanjem prostora njihovog širenja i rasta.

Zdravo tlo

Biljni ostaci reguliraju temperaturu tla. Na taj je način tlo hladnije tijekom ne-vegetativnog razdoblja sve do ranog perioda sljedeće vegetacije. Niže temperature tla pružaju bolje uvijete za mikrobe u tlu koji su nužni za održavanje produktivnosti tla za rast usjeva.

Hladnija temperatura tla pomaže u zadržavanju vlažnosti koje je pogodno za klijavost sjemena u proljeće i rast usjeva.

Biljni ostaci su izvor energije za mikroorganizme tla.

Također su izvor organskih tvari za tlo koje su nužne za „zdravlje tla“. Pomažu u stvaranju podrške okoliša u rastu usjeva. Organska tvar daje izvor energije mikrobiološkoj populaciji tla koje rezultira bržoj razgradnji i ispuštanju hranjivih tvari za rast usjeva. Organske tvari u tlu pomažu održavanju dobre strukture tla što smanjuje eroziju i utječe na vodo-zračne odnose u tlu. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje