Sigurnost hrane

EFSA savjetuje o kvarenju mesa tijekom pohrane i prijevoza

Agrosavjeti
Prijevoz Fotografija: Pixabay
EFSA je procijenila utjecaj vremena i temperature na rast bakterija koje uzrokuju kvarenje u svježemu goveđem, svinjskom i janjećem mesu te mesu peradi. Njezini stručnjaci koristili su predviđajući model kako bi usporedili rast bakterija uzročnika kvarenja s rastom bakterija uzročnika bolesti (patogenih bakterija) te su zaključili kako bakterije uzročnici kvarenja rastu mnogo brže u jednakim uvjetima.

EFSA je već prije obavijestila o utjecaju promjene ovih parametra (vrijeme i temperatura) na sigurnost mesa te je iznijela nekoliko različitih scenarija kojima bi se osigurala zaštita mesa tijekom pohrane i prijevoza. Zatim je Europska komisija zatražila od EFSA-e da razmotri utjecaje koje bi ti scenariji mogli imati na rast bakterija uzročnika kvarenja mesa.

- Kada bi se samo razmatrala sigurnost donositelji odluka imali bi više različitih opcija koje bi mogli odabrati. No, scenariji koji su prihvatljivi u smislu sigurnosti možda nisu prihvatljivi u smislu kvalitete, napominje dr. sc. Marta Hugas, voditeljica EFSA-inog Odjela za biološke opasnosti i kontaminante.

Stručnjaci također navode da učinkovite higijenske mjere tijekom klanja i obrade uvelike pomažu u kontroli kontaminacije bakterijama koje uzrokuju kvarenje mesa.

Važeći zakonski propis zahtijeva da se trupovi ohlade do temperature ne veće od 7 °C i da se ta temperatura održava do njihova rasijecanja. Europska komisija želi revidirati taj propis kako bi industriji omogućila veću fleksibilnost te je stoga zatražila od EFSA-e znanstveni savjet sa stajališta sigurnosti i kvalitete.

Detaljnije informacije pročitajte na web stranici EFSA-e.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje