PROJEKT LIFE.SU.SA.FRUIT

Fotoselektivne mreže smanjuju korištenje instekticida za 50 posto

Agrosavjeti
Fotografija:
Pokusi su pokazali da ova mreža povećava prosječnu masu ploda, prirod i smanjuje sunčeve ožegotine. Zbog manje veličine oka u usporedbi s klasičnom crnom mrežom protiv tuče, ove mreže stvaraju barijeru štetnim insektima ako se postave i na bočnim stranama voćnjaka. Zato se u proizvodnim uvjetima uz njeno korištenje očekuje smanjenje broja tretiranja insekticidima za 50 posto

Nedavno je završena provedba projekta pod imenom "Low pesticide IPM in sustainable and safe fruit production", kojeg je koordinirao Agronomski fakultet, a vodio prof. dr. sc. Tomislav Jemrić.

Cilj ovog projekta bio je razviti, primijeniti i demonstrirati ekonomski održiv strateški plan za provedbu integrirane zaštite bilja, promovirajući uporabu malih količina kemijskih sredstava tijekom postupaka uzgoja i čuvanja voća u tipičnim hrvatskim i talijanskim agro-eko sustavima.

Tomislav Jemrić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu bio je koordinator LIFE.SU.SA.FRUIT projekta, koji se bavio primjenom fotoselektivnih mreža kao sredstva za smanjenje primjene insekticida i poboljšanja kakvoće ploda. 

"Tu smo postigli lijepe rezultate, jedan farmer je čak instalirao crvenu fotosenzitivnu mrežu u svom voćnjaku i dobio jako lijepe rezultate, čak i bolje nego u našim pokusima, čime smo jako zadovoljni", izjavio je Jemrić. 

Riječ je o voćnjaku od tri hektara jabuka u vlasništvu tvrtke MIX AGRO u Kašiću. Mreža je postavljena u rujnu 2018. godine te je ovo prvi voćnjak s fotoselektivnom mrežom protiv tuče u Republici Hrvatskoj.

Kako je objavio Agronomski fakultet, pokusi su pokazali da ova mreža povećava prosječnu masu ploda, prirod i smanjuje sunčeve ožegotine. Osim zaštite od tuče te poboljšanja prirode i kakvoće plodova, zbog manje veličine oka u usporedbi s klasičnom crnom mrežom protiv tuče, ove mreže stvaraju barijeru štetnim insektima ako se postave i na bočnim stranama voćnjaka, kao što je u ovom voćnjaku i učinjeno.

U pokusnim uvjetima postignuta je potpuna kontrola jabučnog savijača uz samo jedno tretiranje, a u proizvodnim uvjetima očekuje se da će se broj tretiranja insekticidima smanjiti do 50%. Time će se dodatno poboljšati kakvoća plodova i smanjiti rezidui pesticida. Inovativna tehnologija fotoselektivnih mreža primjenjuje se u Italiji, Izraelu, Australiji, Južnoj Africi i drugim zemljama koje razvoj voćarstva temelje na inovacijama.

"LIFE program omogućuje široki spektar prijavitelja, dakle, znanstvene institucije, fakultete, privatne tvrke te javna tijela i to omogućuje d zaista stvorite jednu jako dobru mrežu suradnika. Prijavite se na LIFE, mislim da ćete imati zaista dobro iskustvo", poziva Jemrić.

Projekt LIFE omogućio je parnerstvo s jakim europskim institucijama, kao što su Sveučilište u Bologni i Sveučilište u Torinu te testiranje tehnologije koja omogućuje smanjenje upotrebe insekticida te značajno doprinosi zaštiti okoliša. 

Kroz LIFE je osigurano više od 450 milijuna eura, te su uvedene nove mjere i produljeni rokovi zbog pandemije koronavirusa. 

Sve informacije o projektu možete saznati ovdje