ZBOG KIŠE

Infekcija čađave krastavosti jabuka i krušaka u Karlovačkoj županiji

Agrosavjeti
Fotografija:
Zbog velike količine kiše, na području Karlovačke županije zabilježene su infekcije čađave krastavosti jabuka i krušaka, a uočen je i jabučni savijač

U razdoblju od 29.04. do 03.05.2020 pale su veće količine oborina i zabilježene su srednje do jake infekcije čađave krastavosti jabuka (Venturia inequalis) i čađave krastavosti kruške (Venturia pyrini), javlja u utorak portal Savjetodavna.

Iz tog razloga potrebno je provesti kurativnu zaštitu preparatima sistemičnog djelovanja – Score 25 EC , Difcor, Argo EC, Difenzone, Sercadis plus, Indar 5 EW. Navedeni preparati pružaju zaštitu i od pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha), a za preventivno suzbijanje pepelnice mogu se koristiti preparati na bazi sumpora.

Čađava krastavost jabuka uzrokuje najveće ekonomske štete od svih bolesti jabuka, Ako se ne poduzmu potrebne mjere, gubici mogu doseći 70% proizvodne vrijednosti. Pogoduje joj oblačno i kišno vrijeme, a može zahvatiti i do 100% voćnjaka. Nažalost, selekcijski pritisak rezultirao je evolucijom bolesti koja je otporna na fungicide. Zbog toga se već nekoliko godina u Zapadnim zemljama intenzivno radi na kultiviranju sorti otpornih na čađavu krastavost. 

Krastavost kruške je vrlo slična krastavosti jabuke, no kod te bolesti pjege nastaju s donje strane lista. U početku su pjege zelene boje, a kasnije prelaze u ljubičastu i crnu. Jednako je pogubna za urod i voćnjake. 

Jabučni savijač

Osim ovih bolesti, na podučju Karlovačke županije uočen je i jabučni savijač.

Jabučni savijač je najvažniji štetnik u intenzivnim nasadima jabuka, ali napada i druge voćne vrste. U našim krajevima ima dvije generacije. Prezimljava kao odrasla gusjenica u kokonu ispod kore, odrasli oblici se javljaju krajem travnja i početkom svibnja. Pare se kad temperature prijeđu 15  °C i odlažu 30 – 50 jaja na stražnju stranu listova. Inkubacija traje 7 – 14 dana. Čim izađu iz jaja, gusjenice se ubušuju u plodove te njihov razvoj traje 20 – 30 dana. Jabučni savijač ima mnogo prirodnih neprijetelja kao što su zlatooke, stjenice te je moguće i biološko suzbijanje. Feromonske klopke mogu se koristiti za praćenje, ali i za suzbijanje metodom „privuci i ubij“, a difuzori unutar voćnjaka mogu poslužiti za zbunjivanje mužjaka i na takav način smanjivanja populacije. 

Više o sredstvima zaštite voćnjaka krušaka i jabuka od ovih bolesti pročitajte na portalu Savjetodavna