Agrosavjeti

Kada je najbolje vrijeme za berbu jabuka?

Agrosavjeti
OPG Dorotić samoberba jabuka Fotografija: Agrobiz
Pravovremena berba jabuka izuzetno je važna. Proizvođači moraju izvesti određene postupke kako bi kvalitetne plodove plasirali kupcu.

Staro vjerovanje kaže da je jabuka na naš jelovnik stigla iz raja i simbol je vječne mladosti. Ona u sebi sadrži vitamine A, E, B1, B2 i vitamin C, a pozitivno djeluje na srce i krvne žile štiteći naš organizam od štetnih tvari. Najzastupljenije sorte jabuka na našim prostorima su: zlatni delišes, idared, granny smith, crveni delišes. Ipak, da bismo uživali u njenim plodovima, moramo znati kada je pravo vrijeme da počnemo s berbom istih tih plodova.

Pravovremena berba izuzetno važna

Pravovremena berba jabuka izuzetno je važna. Proizvođači moraju izvesti određene postupke kako bi kvalitetne plodove plasirali kupcu.

“Sama operacija berbe, ako se izvede prerano, ili prekasno, direktno utječe na dužinu čuvanja plodova, i kasnije konzumaciju. Prerana berba jabuka, u vrijeme kada se plodovi nalijevaju, može utjecati na smanjenje težine uroda i do 15%. Također, ako su plodovi prerano ubrani, slabije su obojeni, što direktno utječe na njihov plasman. Kod zlatnog delišesa imamo situaciju da se prerano ubrani plodovi znaju smežurati, znači samim tim mnogo se kraće čuvaju“, ističe savjetodavac Dejan Marinković.

Prekasna berba dovodi do bolesti ploda

Prekasno izvedena berba utječe na pojavu fizioloških bolesti i opadanja plodova, a tržište ima neumoljive kriterije po pitanju samog izgleda ploda, i kvalitete.

“Da bi proizvođači mogli ocijeniti u kojem trenutku da uberu plod, potrebno je provesti određene metode za određivanje pravovremene berbe, jedna od tih metoda je određivanje vremenskog razdoblja od TE stadija do same berbe. TE stadij je trenutak kada dolazi do formiranja unutrašnjeg udubljenja ili peteljkinog udubljenja u plodu. On se obično događa između primarne i sekundarne faze razvoja ploda, u trenutku kada se plod počinje nalijevati, u drugoj etapi razvoja ploda, tj. za četiri do šest tjedana po punom cvjetanju, i upravo taj period od početka formiranja peteljki do udubljenja i same berbe je specifičan, i vrlo malo se mijenja tijekom godine”, kaže Marinković.

Slatkoća ploda bitan faktor

Između ostalog, i određivanjem čvrstoće ploda može se utvrditi kada je vrijeme za berbu. Taj postupak određuje se na osnovi razine šećera u plodu. U suvremenim voćarsko razvijenim zemljama pravovremena berba se određuje najčešće kombiniranjem svih ovih metoda. Treba napomenuti da plodovi jabuke imaju sposobnost dozrijevanja, tako da pravovremenom berbom, smještanjem i čuvanjem oni postepeno dozrijevaju i plasiraju se na tržište u trenutku kada je cijena najpovoljnija.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje