7 tajni

Kako imati više cvijeća u vrtu ili na balkonu?

Agrosavjeti
Cvijeće Fotografija: Pixabay
Želite više cvijeća u svom vrtu ili na balkonu? Donosimo vam 7 savjeta koje trebate znati kako bi vam biljke više cvale

Koristite bogatu zemlju

Zemlja koja je lagana i bogata kompostom ili gnojivom stvara mnogo hranjivih tvari za biljke. Zemlja koja je bogata organskim tvarima također potiče bakterijske aktivnosti koje potiču plodnost tla. Dodajte kompost ili gnojivo u zemlju kada sadite svoje biljke i dodajte ga s vremena na vrijeme.

Otklanjanje ocvalih glava

Većina biljaka raste bolje i ima više cvjetova ako im se uklone uvenule i izblijedjele glavice. Kada vidite uvenulo cvijeće, odstranite ga, kako bi biljka usmjerila svoju energiju na ostalo cvijeće koje će tako dobivati više hranjivih tvari. Uvelo cvijeće troši energiju i biljne sokove, a privlači insekte i štetočine.

Gnojidba

Kako bi imali više cvijeća, hranite biljke redovito tijekom sezone rasta sa polujakim tekućim gnojivom, a trebali bi koristiti ono gnojivo za cvjetanje koje ima više fosfora od dušika, jer fosfor je element koji potiče više cvjetnih pupoljaka. Također, možete pomiješati gnojivo u zemlju na početku vegetacijske  sezone.

Više sunca

Svjetlo je neophodno za rast biljaka, direktna sunčeva svjetlost nekoliko sati dnevno može biti preduvjet za mnoge biljke da dođu do cvatnje, no, biljke koje vole sjenu imaju tendenciju smanjivati broj cvjetova kada ih se više izloži suncu.

Vrt

Njegujte korijene

Kako bi imali zdrave biljke i obilne cvjetove – njegujte korijene i zapamtite da kroz njih biljka apsorbira hranjive tvari i vodu iz tla. Kad rasađujete ili kada vadite zemlju oko biljke budite pažljivi da ne odrežete ili oštetite korijene. Ako se to dogodi, moguće je da će biljci trebati vremena da se oporavi, a čak se može i posušiti.

Stavljajte malč

Biljke koje rastu u malčiranom tlu obično su intenzivnije i manje sklone štetnicima i bolestima

Umjereno zalijevanje

Višak vode  može prouzročiti razvoj lišća no isto tako može proizvesti i nedostatak cvatnje. Isto tako, manjak vode može prouzročiti da biljka odbaci cvjetne pupoljke. Najbolji je način umjereno zalijevanje. Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje ili manjak vode tijekom sezone cvatnje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje