NAKON SNIJEGA I MRAZA

Kako minimalizirati štetu u voćnjacima jabuka

Agrosavjeti
Fotografija:
Budući da je iduća godina alternativno rodna, a ona nakon nje nerodna, savjetuje se skraćivanje i osiguravanje novog rasta jednogodišnjih grana

Voćnjaci jabuka u Hrvatskoj su se pred samu cvatnju smrzli uslijed niskih temperatura, mrazova i snijega. Šteta je osobito velika na sorti Idared, gotovo da i nema neoštećenog cvijeta, piše portal Savjetodavna.

Takva je velika većina voćnjaka u ravničarskim krajevima, u kojima zapravo i ne postoji zračna drenaža, odnosno područje niže po položaju od voćnjaka, gdje hladniji zrak, kao teži, može spustiti te time ublažiti niske temperature u nasadu. Iako će se cvatnja nastaviti, plodova neće biti. Tučak, plodnice i sjemeni zametci su smrzli i oplodnja je nemoguća.

Osnovno pitanje koje si ovih dana moramo postaviti je treba li nam svo to rodno drvo za narednu godinu, koja će po svemu sudeći biti alternativno prerodna te koje će rodno drvo donijeti urod za dvije godine, kada se može očekivati alternativno nerodna godina, upozoravaju.

Micanjem određenog dijela jednogodišnjih grana može se ponovno provocirati njihov rast tijekom ove, 2020. godine te tijekom 2021. godine osigurati na njima formiranje cvjetnih pupova za potencijalno ponovno alternativno nerodnu 2022. godinu. Postoji vjerojatnost da će određeni broj njih i dobiti slabe cvjetne pupove, pošto na stablu nema opterećenja urodom, no uvijek je lakše naredne godine obaviti prorjeđivanje cvjetova na jednogodišnjim granama, koji cvatu desetak dana kasnije od cvjetova na starijem i redovno rodnom drvetu. Ako svo ocvate tijekom 2021., ponovno će se odmarati tijekom 2022. godine. Stoga je ove godine prilika da se skraćivanjem – ne prorjeđivanjem – staro rodno drvo skrati te pojačanom prihranom dušičnim gnojivima izazove novi rast jednogodišnjih grana, koje će tijekom 2020. rasti, tijekom 2021. pripremati cvjetne pupove, a tijekom 2022. donijeti urod.

Cjelokupni savjet pročitajte ovdje.