Hakiranje farme

Kako se poljoprivrednici koriste digitalnim da bi uzgojili više usjeva

Agrosavjeti
The Climate Corporation app Fotografija: The Climate Corporation FB
Svjetska populacija raste po šokantnoj stopi, prema UN-ovoj procjeni očekuje se da će 2030. godine trebati hraniti 1,2 milijarde usta više no sada. U međuvremenu obradivih površina je sve manje, a poljoprivrednici se suočavaju sa sve većim izazovima

Climate Corporation kani stati na kraj nagađanjima u vezi s vremenom i bolestima usjeva. Desetogodišnja tvrtka nudi listu „digitalnih poljoprivrednih alata" koji u stvarnome vremenu daju sažete podatke, poput feeda na Facebooku, o tome što se događa na farmi u svakome trenutku, piše CNNMoney.

- Koristimo se znanstvenim podacima kako bismo znali što se ondje zbiva, kaže izvršni direktor Climate Corporationa Mike Stern. - Podaci o farmi sada se prikupljaju isto kako prikupljamo podatke na našim mobitelima ili iPadima.

U biti, poljoprivrednici se koriste aplikacijom kako bi prikupljeni podaci imali smisla. Proizvod FieldView uključuje obavijesti poput poadataka koliko je bilo oborina u protekla 24 sata. Povijesni i stvarni podaci kazuju može li se raditi na poljima, na temelju trenutnih uvjeta, a tracker dušika preporučuje kada treba dodati hranjive tvari u tlo.

The Climate Corporation app

U međuvremenu, krunski dragulj „savjetnik za zdravlje polja“ koristi se zračnim snimkama dronova i satelita kako bi stvorio kartu s crvenim i zelenim točkama (crvena za područja upozorenja, zelena za dobra). Pomaže poljoprivrednicima odrediti gdje usjevi rastu sporije, koja polja treba prva tretirati te kako idealno izbjeći probleme usjeva s bolestima prije nego što one "napadnu" polja.

- Ukoliko neki maju 10, 20, 30, 40 polja vrlo jednostavno mogu dobiti pregled svih zajedno, kaže Stern. - Mogu vidjeti gdje su mogući problemi te kako planirati svoj dan kako bi se suočili s izazovima.Tehnologija im također omogućava praćenje poslova kao što su navodnjavanje, sjetva i žetva. Svi podaci se pohranjuju u oblaku i dostupni su samo poljoprivredniku.

Za primjer spominje korištenje precizne poljoprivrede u poboljšanju prinosa kukuruza. Teoretski je moguće imati prinos 30 tona po hektaru, ali nacionalni prosjek je samo 4 tone. Tu ima mnogo mjesta za poboljšanja. Climate Corportion ne obećava stopostotno optimiranje, ali Stern dodaje kako „bi bilo jako, jako, jako teško dovesti svaki hektar na najvišu moguću razinu. No, i malo veći postotak nacionalnoga prosjeka stvara veliku pozitivnu financijsku razliku za poljoprivrednike.“

Keith Gingerich je ostvario 11 posto više prinosa na svojoj farmi korištenjem njihove tehnologije. Farma koja većinom uzgaja kukuruz i soju imala je koristi od digitalne tehnologije još od 2005. godine. - Željeli smo imati bolji pregled onoga što radimo i povratne informacije, kaže Gingerich. - Neke stvari koje smo radili stvarale su štetu našim prinosima pa smo tako promijenili neke prakse obrade i rada na terenu. Moramo hraniti svijet. Moramo shvatiti kako proizvoditi više, na manje površina, sa manje vode i manje hranjivih tvari.

  • Avatar
    ministar 28. Travanj 2017. u 23:06 jedva čekam da dronovi počnu obrađivati zemlju i voziti traktore....meni će ići poticaj i imat ću više vremena sjediti na kavi...hahaha
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje