Prognoza DHMZ

Kakvo nas ljeto očekuje?

Agrosavjeti
Ljeto Fotografija: Pixabay
Veće pozitivno odstupanje, dakle toplije, moguće je u drugoj polovini lipnja i na kopnu i na moru te u kolovozu, ponajprije u Dalmaciji

Za područje Hrvatske očekuje se ljeto uglavnom toplije od prosjeka i to u sva tri ljetna mjeseca (lipanj, srpanj, kolovoz), stoji u prognozi koju je objavio Državni hidrometeorološki zavod. 

To su pokazale analize dostupnog prognostičkog materijala iz mnogih europskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu vremena s obzirom na to da se se srednja tromjesečna temperatura (lipanj, srpanj, kolovoz) za područje Hrvatske predviđa višom od klimatološkog srednjaka ili najmanje oko njega uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze.

Veće pozitivno odstupanje, dakle toplije, moguće je u drugoj polovini lipnja i na kopnu i na moru te u kolovozu, ponajprije u Dalmaciji. Svakako valja imati na umu da, iako se očekuje iznadprosječno toplo ljeto, ne znači da neće biti kraćih hladnijih razdoblja, kada je moguća temperatura niža od uobičajene, navodi DHMZ.

Očekuje se da će ljeto biti uobičajeno kišno, s količinom oborina uglavnom oko prosjeka. Budući da su tijekom ljetne sezone uobičajene pljuskovite oborine, a mogući su i izraženiji pljuskovi i grmljavina vrlo lokalnog karaktera, prognozirana količina oborina vjerojatno će biti nejednoliko raspoređena. Isto tako, uobičajena količina oborina koja padne tijekom ljeta, osobito na području Dalmacije, razmjerno je mala pa je stoga lokalno moguća i manja količina kiše od prognozirane.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje