Engleska

Krema od limuna/Lemon curd

Agrosavjeti
Lemon curd Fotografija: Thinkstock
Domaći lemon curd lako i brzo radi i puno je ukusniji od kupovnog.

Koristi se kao preljev za palačinke, kao dodatak kremi za torte i kolače; uz dodatak tučenog slatkog vrhnja možete ga i samostalnog stavljati u torte, u pitama i tartovima. 

Isti recept možete koristiti i za Orange curd. Ako su naranče slatke, po želji smanjite količinu šećera.

Sastojci

4 nešpricana limuna, kora i sok

200 g šećera u prahu

100 g maslaca, izrezanog u kockice

3 jaja, plus jedan žumanjak

Postupak

U lonac stavite vodu pustite da zakuha. Koricu od limuna, sok, šećer i maslac stavite u zdjelu otpornu na toplinu. Postavite je u lonac s vodom tako da ju ne dodiruje. Miješajte dok se ne otopi sav maslac.

Umutite jaja i žumanjak i umiješajte ih. Miješajte dok se svi sastojci na prožmu i ostavite da kuha 10 do 13 minuta. Svako malo promiješajte. Smjesa mora biti kremasta i dovoljno gusta da se lijepi na žlicu.

Maknite lemon curd s vatre i ostavite sa strane da se ohladi povremeno miješajući. Kada se ohladi, napunite sterilizirane staklenke i zatvorite ih.

Držite u hladnjaku desetak dana. Ako radite veću količinu, možete je spremiti u škrinju i vaditi po potrebi. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje