OPASAN SVEŽDER

Kukuruzni moljac uzrokovao štete na industrijskoj konoplji

Agrosavjeti
Fotografija:
Ove godine je prvi puta primjećena veća šteta na jednom nasadu industrijske konoplje u Virovitičko-podravskoj županiji, a uzrokovao ju je kukuruzni moljac, najveći štetnik hrvatske poljoprivrede

Na jednom lokalitetu u Virovitičko-podravskoj županiji ove godine uočene su prve veće štete na nasadima industrijske konoplje u Republici Hrvatskoj, javlja portal Savjetodavna.

Prve veće štete uzrokovao je kukuruzni moljac (Ostrinia/Pyrausta/nubilalis), čija ličinka druge generacije uzrokuje direktne štete na stabljici industrijske konoplje. Ličinka se ubuši u stabljiku konoplje i uzrokuje prijelom stabljike. Ove je godine to više došlo do izražaja nakon jakih vjetrova. Direktno je smanjen prinos i stvoren određeni broj početne populacije štetnika koji može uzrokovati veće štete u vrijeme žetve.

Kukuruzni moljac opisan je kao najveći štetnik hrvatske poljoprivrede, izraziti polifag, a njegova ličinka, osim kukuruza, može oštetiti razne kulture, kao što su konoplja, proso, sirak, suncokret, hmelj, sjemenke šećerne repe, rajčica, paprika i krizantema. Kukuruzni moljac živi i razvija se na vrbi i brojnim korovima. Na fotografiji je njegova ličinka u stabiljci krumpira. 

Prošle je godine jedan veći proizvođač prijavio 40% manji prinos zbog gusjenica koje su se pojavile na sjemenu industrijske konoplje za vrijeme sušenja. 

Kako ističe dipl. ing. agr. Ana-Marija Čajkulić iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, za industrijsku konoplju u Republici Hrvatskoj trenutno nema registriranih pesticida, osim METAREX INOV-og limacida pa je potrebo pridržavati se preventivnih mjera zaštite, kao što su  plodored, optimalni sklop, optimalna gnojidba, izbor parcela, zaoravanje biljnih ostataka i certificirano sjeme.

Obzirom na trend povećanja površina pod industrijskom konopljom i jačoj pojavnosti štetnika, u bližoj budućnosti treba razmišljati o registraciji insekticida koji će imati dozvolu za primjenu na industrijskoj konoplji, smatra Čajkulić.

Štetnici konoplje dijele se na grizajuće štetnike lista, sisajuće štetnike na listu, kukce koji buše stabljiku, kukce i grinje koji oštećuju cvijet i sjeme, kukce koji se razvijaju na korijenu i slučajne vrste kukaca. 

Industrijska konoplja na području Virovitičko-podravske županije zasijana je na 1017,13 ha konvencionalne proizvodnje i 703,66 ha u ekološkom načinu uzgoja. Uzgaja se samo za sjeme, čiji se otkup vrši prema količini THC-a, a ostatak biljke se zaorava.