KALENDAR RADOVA

Listopad

Agrosavjeti
Berba grožđa Fotografija: Thinkstock
Kalendar radova u poljoprivredi i vrtu
DJELATNOST OPIS RADOVA
U POLJU Slobodne površine zasijavaju se ozimom pšenicom i drugim vrstama ozimog žita. Intenzivno se nastavlja berba kukuruza i vađenje šećerne repe radi oslobađanja površina za sjetvu pšenice.
U ŠUMI Vrijeme mirovanja vegetacije. Počinje period kada se u šumi rade sve vrste sječa i čišćenje koljika i letvika. Ponovo je povoljan period za radove sadnje i sjetve uz prethodnu pripremu tla. Vrši se motrenje mrazovca. 
U VINOGRADU I PODRUMU Nastavak berbe grožđa, za kasne sorte tek početak. Jesenska obrada i gnojidba tla nakon berbe mineralnim gnojivima, koja se zaoravaju svake godine. Rigolanje za sadnju novih vinograda. Kod prerade crnih sorata grožđa masulj 2-3 puta dnevno miješati radi potapanja klobuka, i to 5-8 dana. Po završenoj maceraciji otakanje djelomično prevrelog masulja u bačve ili cisterne na daljnje vrenje. Prešanje komine i dodavanje otočenom dijelu da fermentacija završi. Punjenje bačvi i cisterna moštom, tako da jedna petina ostane prazna. Po završetku vrenja prazni dio na vrhu bačve naliti moštom iste kakvoće, radi sprečavanja ulaska kisika, koji izaziva nepovoljne učinke u mladom vinu. Prethodno vino propisno sumporiti, čime se štiti od mana i bolesti te pospješuje taloženje sastojaka.
U VOĆNJAKU Završetak berbe zim­skih sorti jabuke i kruške. Sjetva sjemena u matičnjaku. Priprema sadnica za vađenje. Osnovna gnojidba i jesenska obrada tla.
U VRTU Razbacivanje stajskog gnoja i rasipanje mineralnog gnojiva. Duboka obrada ili oranje na svim slobodnim površinama za sjetvu ili sadnju povrća u proljeće. Pripremanje tla za sjetvu ili sadnju novog povrća. Steriliziranje klijališta i zaštićenih prostora. Skladištenje i konzerviranje povrće za zimu. Počinje sjetva boba i nastavlja sjetva mrkve, peršina i špinata. Sadnja češnjaka, luka, salate, radiča, artičoke, luka srebrenca, ukrasnog kelja.
U MASLINIKU Početak berbe maslina za preradu u ulje i postupna berba konzumnih maslina.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje