Makedonija i Srbija

Ljutenica

Agrosavjeti
Ljutenica Fotografija: Thinkstock
Ljutenica je nezaobilazna pri spremanju zimnice u Makedoniji i Srbiji, pogotovo za one koji vole ljutu hranu. Često se jede uz meso. Brojni su recepti od kojih neki uključuju više vrsta povrća poput mrkve, patlidžana, luka, češnjaka i rajčica. Mi vam donosimo recept za ljutenicu od ljutih paprika.

Sastojci

mjere su po potrebi tj. ovisno o količini paprika

  • ljute paprike
  • ulje koliko je potrebno za prženje
  • sol po potrebi/želji
  • cijela ili grubo smrvljena crna crnog papra
  • sjeckani peršinov list
  • cijeli češnjevi češnjaka
  • vinski ocat
  • nekoliko listova lovora

Priprema

Paprike oprati i probosti na nakoliko mjesta, narezati na šire trake, pa pržiti na ulju. Obavezno ih poklopite jer prskaju

Pržene paprike stavljajte u sterilizirane staklenke.

Između redova posipavajte ih začinima u količini po želji.

Kad ste potrošili svu papriku, u teglice stavite preostalo ulje od prženja i ostaviti do drugog dana, da se paprika ohladi i slegne.

Drugi dan tegle do vrha dopunite vinskim octom i dobro zatvoritite.

Paprika je spremna za konzumiranje nakon mjesec dana.

 

U jednu standardnu teglu od kilograma staje oko 30 paprika, ovisno od veličine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje