Ne postoji cjepivo za afričku svinjsku kugu

Na području središnje i istočne Europe širi se afrička svinjska kuga (ACS)

Agrosavjeti
Svinje Fotografija: Pixabay
Divlje svinje, objašnjavaju u Upravi veterine, smatraju se glavnim prenosnikom virusa u Africi i drugim područjima gdje se bolest pojavljuje.

Na području središnje i istočne Europe širi se virusno oboljenje  - afrička svinjska kuga (ACS), a bolest je za sada zabilježena u nekoliko europskih država. Prema informacijama iz relevantnih međunarodnih institucija, bit će potrebno više godina ili desetljeća da se formulira cjepivo protiv ove bolesti.

Preporuke stručnjaka su da se pazi na ishranu svinja, da se izbjegava da one budu na otvorenom, na ispaši kao i da se spriječi njihov kontakt s divljim svinjama.

Stručnjaci Uprave za veterinu srpskog Ministarstva poljoprivrede objavili su na stranicama ministarstva priručnik i brošure za veterinare, vlasnike životinja i lovce kako bi ih upoznali s ovom bolešću, za koju do sada nije otkriven lijek.

"Trenutno ne postoji cjepivo ili terapija protiv virusa, navode stručnjaci Uprave za veterinu.

Divlje svinje, objašnjavaju u Upravi veterine, smatraju se glavnim prenosnikom virusa u Africi i drugim područjima gdje se bolest pojavljuje.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, prehranom svinja u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom i vodom, odjećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prijevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodavcima i insektima i dr. 

Prema informacijama iz relevantnih međunarodnih institucija, bit će potrebno više godina ili desetljeća da se formulira cjepivo protiv bolesti jer je virus vrlo otporan u vanjskoj sredini, a naročito, kako se ističe, u prisustvu organske tvari.

Virus se u mesu uništava zagrijavanjem na temperaturi od 70 stupnjeva u trajanju od pola sata, dok se u krvi i serumu uništava pri djelovanju temperature od 60 stupnjeva u trajanju od 30 minuta.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje