Znak za uzbunu

Na pšenici se pojavio najopasniji štetnik, preventivna zaštita neophodna

Agrosavjeti
Fotografija:
Ličinke žitnog balca kako ga zovu u narodu, jedu lisnu masu i u većem broju mogu pričiniti znatne štete i umanjiti prinos

Najopasniji štetnik u pšenici, lema ili kako ga još u narodu zovu žitni balac pojavio se na oranicama požeških ratara. To je znak za uzbunu i neophodnu zaštitu, piše portal Požega.eu. 

Poznati ratar Antun Pejanović iz Podgorja, koji ukupno obrađuje sedamdestak hektara zemljišta, obilaskom usjeva utvrdio je pojavu odraslih kukaca, ličinki i jaja tog štetnika.

Ova godina je pogodovala ranijoj pojavi leme, ističe Antun i pojašnjava kako su za njihovu pojavu  potrebne dnevne temperature veće od 10 stupnjeva, a njih smo bilježili već početkom travnja.

"Ličinke jedu lisnu masu i u većem broju mogu pričiniti znatne štete i umanjiti prinos. Stoga je neophodna preventivna zaštita nekim od insekticida jer u protivnom urod je u pitanju", ističe poljoprivrednik Antun Pejanović.

Inače, žitni balac godišnje razvija jednu generaciju, a prezime odrasli kukci u ostacima stabljika žita ili korovu. Odrasli kukci javljaju se krajem travnja i početkom svibnja kada srednja dnevna temperatura 15-dnevnog razdoblja prijeđe 10 °C. Razvoj od jaja do ličinke ovisi o temperaturi, a pri 22-25 °C ličinke izlaze iz jaja za 6 dana.

Oštećenja koja pravi ovaj štetnik vidljiva su u vidu žuto-bijelih traka širine 1 mm. Štete prave odrasli kukci i ličinke progrizanjem lista između žila pa to dovodi do cijepanja lista. Kod jačeg napada lisna masa se osuši u obliku većih ili manjih oaza. Zbog oštećenja lista i zastavice (vršnog lista), ne dolazi do nalijevanja zrna pa ono bude šturo, a prinos značajno smanjen.