PRIPAZITE!

Na više nasada lijeske uočen najopasniji mogući štetnik

Agrosavjeti
Lijeska Fotografija: Savjetodavna služba
Ženka pomoću rila buši mlade tek zametnute plodiće u koje odlaže jaja. Ubodna mjesta na plodovima ulazno su mjesto za infekcije različitim gljivičnim bolestima

Obilaskom nasada lijeske uočena je pojava najznačajnijeg štetnika lijeske ljeskotoča (Curculio nucum). Spomenuti štetnik se javlja ovisno o vremenskim uvjetima od svibnja do kraja srpnja.

Ženka pomoću rila buši mlade tek zametnute plodiće u koje odlaže jaja. Ubodna mjesta na plodovima ulazno su mjesto za infekcije različitim gljivičnim bolestima (MoniliniaBotrytisFusarium itd.). Za suzbijanje truleži plodova preporuka je da poljoprivrednici primjene jedan od dopuštenih fungicida (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/). međitum, zbog visokih temperatura koje bilježimo ovih dana ne preporuča se koristit bakrene pripravke, već se za biljke koje su u stresu zbog visokih temperatura i nedostatka vlage preporuča primjena biostimulatora.

Prisutnost odraslih oblika ljeskotoča provjerava se metodom otresanja u jutarnjim ili večernjim satima. Ispod  stabla se postavi svjetlija prostirka, te se grm/stablo protrese. Kritičnim brojem i pragom odluke smatra se ulov 3-4 pipe po grmu/stablu.

U svim nasadima lijeske bilježimo pojavu lisnih ušiju (Aphididae) te stjenica koje mogu prouzročiti značajniju pojavu  pljesnivosti i truleži jezgre (Nematospora coryli).

Na portalu Savjetodavne službe objavljene su detaljne informacije kako nasade lijeske najbolje zaštititi od ovog opasnog štetnika.