Vremenska prognoza

Ni z od zime

Agrosavjeti
Zima Fotografija: Pixabay
Gledajući sezonsku prognozu za razdoblje od prosinca do veljače, zima bi trebala biti blaga.

U pogledu oborine zima bi trebala biti vrlo različita na Jadranu u odnosu na kontinentalna područja, donosi vrijeme.net. Uobičajeno kišoviti Jadran ove zime očekuju nadprosječne količine oborina, osobito na širem Dubrovačkom području. Zimi uobičajeno kišovito područje u predstojećoj će sezoni dobiti i do 50% oborina više i to uglavnom kiše.

Lika i Gorski kotar mogu ove zime očekivati osjetni manjak oborina, čak do 50% manje od klimatološki uobičajenih količina.
U području sjeverne i istočne Hrvatske manjak oborina će ipak biti manji ili će oborine biti u okvirima klimatoloških očekivanja.

Promotre li se prognoze srednjih mjesečnih temperatura, vidljivo je da će i ova zima biti znatno toplija od klimatoloških normala. Na razini sezone cijela će Hrvatska biti nadprosječno topla, a pri tome se ponovno izdvaja šire područje sjeverozapada Hrvatske te kompletno priobalje koje očekuje još jedna ekstremno topla zima s temperaturama 3-4°C iznad klimatološke normale.

Promotri li se kretanje temperatura detaljnije – po mjesecima, izdvaja se siječanj u kojem će se ovaj trend zatopljenja još jače osjetiti pa će srednje mjesečne temperature na području Sjeverozapadne Hrvatske i širem području Dubrovnika biti i do 5°C  iznad klimatoloških očekivanja!

Ostvare li se ove prognoze u cjelini, može se očekivati razmjerno blaga zima s nadprosječnim temperaturama u cijeloj Hrvatskoj, te malo ili nimalo snijega u nizinama kontinentalnog dijela. Jadran će biti nadprosječno topao i kišovit, osobito Dubrovačko područje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje