KALENDAR RADOVA

Ožujak

Agrosavjeti
Cvijet voćke Fotografija: Morana Begač
Kalendar radova u poljoprivredi i vrtu
DJELATNOST OPIS RADOVA
U POLJU Nastavlja se prihrana ozimih usjeva dušičnim ili kompleksnim mineralnim gnojivima. Intenzivno se siju jara pšenica, zob, raž i ječam. Sredinom mjeseca počinje sjetva šećerne repe, te jarih grahorica i graška.
U ŠUMI U to vrijeme na kontinentu već počinje vegetacijski period pa se radovi sadnje trebaju privoditi kraju. Svake vrste sječa su zabranjene u prva dva mjeseca od početka vegetacije. Pažljivim promatranjem promjena u prirodi možete točno odrediti kada je povoljno vrijeme za pojedine radove.
U VINOGRADU I PODRUMU Rezidba i izvlačenje loze, koljenje, vezanje lucnjeva, proljetna obrada tla i rano proljetno prskanje. Popravak armature. Prije proljetne duboke obrade tla dva puta prihraniti dušičnim gnojivima, početkom vegetacije i poslije cvatnje. Izbistrena bijela vina filtrirati prije punjenja u boce, provjeriti sumpor i hlapivu kiselinu. Pretok starih vina, nadolijevanje bačava i kušanje vina. Podrum prema potrebi prozračiti, a bačve održavati čistima.
U VOĆNJAKU Sadnja matičnjaka vegetativnih i generativnih podloga te skraćivanje okulanata u rasadniku. Sadnja novih nasada i prikraćivanje posađenih sadnica. Pomlađivanje i precjepljivanje voćaka. Završetak rezidbe jezgričavih i koštičavih voćnih vrsta. Međuredna obrada tla oranjem. Orezivanje kupina i malina te zimsko prskanje bresaka i marelica. Prihranjivanje u rasadniku i voćnjacima.
U VRTU U zaštićenom prostoru sjetva različitog povrća za proizvodnju presadnica i uzgoj na otvorenom. Njega povrća sađenog u veljači u zaštićenom i na otvorenom prostoru. Priprema tla za sjetvu i sadnju ostalog povrća. Zaštita povrća od bolesti i štetnika. Sjetva graška i boba, cikle i blitve, mrkve, peršina, pastrnjaka i začinskog bilja, šparoge, crnog korijena, rotkve, rotkvice, špinata. Sjetva vlasca i ljutike za proizvodnju presadnica i sadnja proljetnog češnjaka i crvenog luka. Na otvorenom sjetva rajčice, paprike, patlidžana i batata za uzgoj presadnica. Za uzgoj u negrijanim tunelima sjetva tikvenjača. Na otvorenom sadnja kupusnjača, salate, artičoke i šparoga.
U MASLINIKU Rezidba na rod i pomlađivanje stabla iz debla ili iz grana. Prstenovanje grana na rod. Zaštita od paunova oka. Gnojidba NPK gnojivom formulacije 17:8:9, uz plitku obradu tla, ako nije obavljena u veljači.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje