Sezona

Platite dozvolu pa možete nabrati i do 2 kg šparoga dnevno za osobne potrebe

Agrosavjeti
Šparoge Fotografija: Goran Kovačić/PIXSELL
Sezona skupljanja plodova počinje branjem šparoga, a šume će do kasne jeseni biti pune skupljača. Upozorenje: potrebne su dozvole! Kad se bere samoniklo bilje, posebno valja paziti da se ne ošteti korijen, a moralno je ostaviti i dio bilja kako bi se moglo samo zasaditi i iduće godine

Vrijeme je šparoga, a šume, livade i polja primorskog dijela zemlje puni su berača. Većina njih zna kako za njihovo branje, ali i za branje svih nedrvnih šumskih proizvoda koji služe kao hrana i lijek, poput gljiva, šumskih plodova, biljaka za prehranu, ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja treba dozvola, ali rijetko tko dozvolu ima.

Primjerice, u dva tjedna, otkako je počela potraga za šparogama, u Šumariji Rijeka izdano je samo 13 dozvola. Inače, dozvole za branje šparoga i ostalih nedrvnih proizvoda može se ishoditi u svakoj šumariji u sklopu Hrvatskih šuma, ali valja i znati kako oni izdaju dozvole samo za branje u šumama koje su u vlasništvu države.

Šuma krije bogatstvo

"Prema cjeniku Hrvatskih šuma stručak šparoga broji 40 komada, po cijeni od 3 kn. Potrebno je napomenuti da se nakon ishođenja dozvole može sakupiti do 2 kg šparoga dnevno bez dodatnih naknada ako se radi o branju za osobne potrebe. Kada se šparoge beru u komercijalne svrhe, tada se uz naknadu za dozvolu naplaćuje i naknada po ubranoj količini koja iznosi 3 kune + PDV po stručku koji broji 40 šparoga, odnosno otprilike 0,12 kg. Važno je napomenuti da se za ubrane količine izdaje popratnica za nedrvne šumske proizvode, odnosno dokument o porijeklu robe", ističeAna Juričić Musa iz Odnosa s javnošću Hrvatskih šuma.

Najskuplja je dozvola za branje tartufa 

Više pročitajte na Domu i vrtu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje