PRIJETE ŠTETE

Ponovno zabilježen porast broja odraslih jedinki maslinine muhe

Agrosavjeti
Fotografija:
Nakon perioda u kojem je zabilježeno smanjenje populacije maslinine muhe, ovih se dana ponovno bilježi značajniji porast odraslih jedinki druge generacije

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva obavještava maslinare da se, nakon perioda u kojem je zabilježeno smanjenje populacije maslinine muhe (Bactrocera oleae) ( 7-20 kom/feromonskoj lovci), ovih dana bilježi ponovno značajniji porast odraslih jedinki maslinine muhe druge generacije (30-60 kom/feromonskoj lovci).

Optimalni uvjeti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Na području Dubrovačko-neretvanske županije u tijeku je promjena vremenskih prilika te je sa ponedjeljka na utorak pala kiša, poslije čega slijedi pad noćne temperature na 18°-26°C, a dnevne temperature će u prosjeku pasti na 21°-30°C, što će omogućiti optimalne uvjete za polaganje jajašaca u plodove, a potom i masovniji razvoj maslinine muhe.

Zato se maslinarima poslije kiše preporučuje ili nastaviti s provođenjem preventivnih mjera suzbijanja metodom zatrovanih mamaca ili tretiranje cijelog nasada. Izbor metode ovisi o prethodno poduzetim mjerama zaštite, lokalitetu i konkretnom stanju u masliniku, koje se temelji na praćenju maslinine muhe žutim pločama (prag štetnosti 2-3 maslinine muhe/tjedno).

Registraciju prema FIS-bazi (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/) na dan 24.08.2020. za suzbijanje maslinine muhe imaju pripravci IMIDAN 50 WG, BUMINAL i SUCCESS  BAIT, koji je dozvoljen u ekološkoj proizvodnji, ali je jako osjetljiv na svjetlost pa primjena treba biti samo u večernjim satima.

Sredstva koji su dozvoljena, ali se prema istraživanju Agronomskog fakulteta nisu pokazali učinkovitima su DECIS 2,5 EC  DECIS 100 EC, POLECI PLUS, SCATTO, ROTOR SUPER, DEMETRINA 25 EC i ECO-TRAP.

Zbog ukidanja  pripravaka sistemičnog djelovanja na osnovi aktivne tvari dimetoata (Rogor 40, Calinogor, Chromgor, Perfekthion) i ograničenog djelovanja pripravaka na osnovi deltametrina, dipl.ing.agr. Zoran Kajić iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva putem portala Savjetodavna apelira na sve maslinare da se aktivno uključe u mjere smanjenja populacije odraslih jedinki maslinine muhe, jer ukoliko zaraza značajnije uđe u maslinike, sada kad su pred branje, preostat će samo zbrajanje nastalih šteta.