ZA NAJRANIJE SORTE

Povjerenstvo za mandarine preporučilo početak berbe 20. rujna

Agrosavjeti
Fotografija:
Za sorte Ichimaru, Zorica rana i Iwasaki Povjerenstvo za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije preporučilo je 20. rujna kao početak berbe

Obzirom na povoljne klimatske uvjete mandarine u dolini Neretve ove godine dozrijevaju ranije, Povjerenstvo za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije preporuča da se datum 20. rujna označi kao početak berbe i stavljanje na tržište mandarina za sezonu 2020.

Ova preporuka se izdaje isključivo za najranije sorte Ichimaru, Zorica rana i Iwasaki.

Povjerenstvo za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije moli proizvođače i otkupljivače da poštuju sve parametre koji određuju stupanj zrelosti za stavljanje na tržište.

Kako je objavljeno na službenim stranicama Dubrovačko-neretvanske županije, zbog epidemije koronavirusa i većeg broja oboljelih bolešću COVID 19 u Hrvatskoj, predstojeća berba mandarina provoditi će se pod drugačijim epidemiološkim uvjetima.

Stoga Povjerenstvo moli sve otkupljivače da u svojim pakirnicama, skladištima i svim zatvorenim prostorima, gdje borave djelatnici, osiguraju maksimalno provođenje svih epidemioloskih mjera, propisanih od Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite.

Isto tako moli i sve proizvođače da se u organizaciji berbe pridržavaju svih epidemioloških preporuka i mjera, te apelira na odgovorno ponašanje tijekom berbe i nošenje zaštitne opreme.