Uzgoj

Pravi smo raj za uzgoj gljiva, no nimalo ne koristimo tu blagodat

Agrosavjeti
Šampinjoni Fotografija: Pixabay
Iako bi Hrvatska mogla proizvesti gljiva da se zadovolje potrebe domaćeg tržišta, pa i znatno više od toga, mi ih čak polovinu uvozimo iz Kine

Iako smo kao malo koja zemlja, zbog svoga zemljopisnog položajaidealno tlo za proizvodnju gljiva, u Hrvatskoj je uzgoj te, inače na tržištu popularne kulture koja se koristi kao namirnica ali i kao lijek, vrlo nizak.

Na tržište se godišnje plasira oko 2000 tona, od čega je gotovo polovina iz uvoza, i to iz Kine. Ta zemlja najveći je proizvođač gljiva i njezin udio u svjetskoj proizvodnji čak je 65%. U Europi po proizvodnji prednjači Nizozemska, iako ima znatno nepovoljnije uvjete za uzgoj nego mi.

Zarada na bukovačama – 60%

Na nedovoljnu komercijalnu proizvodnju ne utječe, kako bi na prvu pomislili, slaba zarada. Uzgoj gljiva je djelatnost od koje se može sasvim dobro živjeti.

"Ako se ozbiljno pristupi uzgoju, može se ostvariti pristojan prihod. Uzgoj jestivih gljiva je intersantan izvor dodatnih prhoda na OPG-u, jer uz relativno mala početna ulaganja možete brzo vratiti uložena sredstva te ostvariti prihod," rekla nam je agronomkinja Marija Petir iz sisačke Savjetodavne službe. Savjetuje da je bolje krenuti s manjim površinama, te se najprije upoznati s kulturom a zatim povećati površinu. Pritom je bitno planirati i prodaju. Jer, kako su gljive vrsta koja se ne može dugo skladištiti, kada dođe berba moramo imati osigurane kanale kako bismo plasirali urod.

Bukovače

No, koliko doista možete zaraditi na najpoznatijim gljivama koje se uzgajaju kod nas? Na šampinjonima ćete zaraditi 1/3 uloženih sredstava po samo jednoj berbi, dok ćete za istu količinu bukovača zaraditi znatno više od uloženog – oko 60%. Dobra je vijest da ne morate imati poseban prostor gdje ćete ih uzgajati, nego za to možete koristiti podrum ili garažu. Tako će vam ulaganja biti znatno manja, dok ne steknete nova sredstva da otvorite veći pogon. Usto, ovo je visoko produktivna kultura jer ne morate čekati dugo za novi ciklus berbe.

Više pročitajte na Domu i vrtu. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje