IDEALNI UVJETI

Pravo je vrijeme za sjetvu uljane repice

Agrosavjeti
Fotografija:
Kraj kolovoza i početak rujna idealno je razdoblje za sjetvu uljane repice. Uz dovoljno vlage i još uvijek visoke dnevne temperature, očekuje se brzo klijanje i nicanje usjeva

Od zadnjeg tjedna mjeseca kolovoza do kraja prve dekade mjeseca rujna traju optimalni rokovi sjetve uljane repice na području sjeverozapadne Hrvatske, podsjeća portal Savjetodavna.

U drugoj polovici mjeseca kolovoza 2020. dominiralo je iznadprosječno vruće i sparno vremensko razdoblje. Najviše su dnevne temperature zraka u razdoblju od 16. do 30. kolovoza 2020. bile tijekom osam dana u rasponu od 30,3 do 32,6°C, a prosječne dnevne vrijednosti vlažnosti zraka na lokalitetima uz riječne doline su u danima od 17. do 30. kolovoza 2020. bile u rasponu od 75,7 do 93,0 %. Oborina je tijekom mjeseca kolovoza na svim mjernim mjestima u Međimurju bilo iznad očekivanja.

Narednih nekoliko dana očekuje se raspon temperatura zraka od 22 do 28°C. 

Uz dovoljno vlage u površinskim slojevima zemljišta i još uvijek dnevne temperature iznad 20°C, očekuje se brzo klijanje i nicanje usjeva uljane repice u svega nekoliko dana, piše dipl.inž.agr. Milorad Šubić iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

Uljana repica je usjev gustog sklopa koji, za razliku od drugih industrijskih ratarskih usjeva, relativno dobro konkurira porastu korova. Ipak, u uvjetima nešto rjeđeg sklopa na kakve sijemo suvremene hibride i moguće slabijeg jesensko-zimskog porasta, bienalni korovi mogu pričiniti štete, upozorava Šubić. Također, proteklih je sezona na nekim poljima gdje se u plodoredu uljana repica sije nakon krušnih žitarica samonikla pšenica bila neželjena biljna vrsta u glavnom usjevu.

Korištenje herbicida

Prema dominantnim korovima na parcelama (a prema iskustvima iz ranijih sezona) proizvođačima uljane repice u narednom razdoblju preporučuje se suzbijanje korova odabirom registriranih pripravaka za tu namjenu (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Najčešće se pritom koriste zemljišni herbicidi (primjena nakon sjetve a prije nicanja usjeva ili pre-em) dopušteni za primjenu u usjevima uljane repice u našoj zemlji, od koji se neki mogu primijeniti prema dopuštenju i nakon nicanja usjeva uljane repice (post-em). Zemljišnim herbicidima se ne mogu uspješno suzbijati višegodišnji (“rizomni”) korovi. Za dobru djelotvornost zemljišnih herbicida bita je količina i raspored oborina (optimalna vlažnost zemljišta), te dobra pripremljenost oranica.

Ovisno o dominantnim korovima prema povijesti parcela iz prethodnih sezona proizvođači uljane repice mogu u narednom razdoblju koristiti neki od registriranih zemljišnih herbicida sukladno njihovim uputama i ograničenjima. Optimalni utrošak škropiva je 200-300 lit./ha.