Vrt

Presađivanje – jedan od najvećih vrtlarskih izazova

Agrosavjeti
Sadnice Fotografija: Thinkstock
Točnih pravila za presađivanje – nema. Uspjeh ovisi o uvjetima uzgoja, količini svjetla, vremenu i dobu dana, ali i osobnim procjenama stanja presadnica

U rupu za sadnju poželjno je dodati šaku-dvije komposta. Biljka je spremna za presađivanje kada ima 3-4 prva lista (ne računajući na ove prve ovalne tzv. supke). Dubina sadnje određuje daljnji razvoj same presadnice. U svibnju dolazi vrijeme kada se sve one presadnice koje smo mjesecima mazili i pazili sele na otvoreno. U želji da višemjesečni trud ne propadne, postavljamo si pitanje “kako znamo da su presadnice zaista spremne za presađivanje?”.

Naučiti kada biljke na vrijeme presaditi ključno je za njihov kasniji razvoj. Naime, ako se presade prerano, postoji mogućnost da će biti preslabe i teško se othrvati vremenskim uvjetima, a presade li se prekasno, mogu prerasti idealnu veličinu i naviknuti se na zatvoreni prostor, što će rezultirati teškom prilagodbom na nove vrtne uvjete.

Točnog pravila kada su presadnice spremne za presađivanje nema jer sve ovisi o uvjetima uzgoja. Količina svjetla dok rastu u zatvorenom prostoru utjecat će na njihovu kvalitetu. Upravo je premalo svjetla najčešći problem zbog kojeg presadnice rastu izdužene, bljedunjave i osjetljive, a takve nikako nisu dobre za daljnji uzgoj.

Više pročitajte na Domu i vrtu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje