Projekt za mlade

Proizvodnjom malina do vlastitog posla

Agrosavjeti
Maline Fotografija: Pixabay
Udruženje građana Nova vizija predstavilo je projekt Zapošljavanje mladih iz Prijepolja, Priboja i Nove Varoši kroz razvoj proizvodnje malina

U partnerstvu sa preduzećem Es komerc i podršku Ministarstva mladih i sporta Srbije, 21 sudionik dobiti će sadnice malina i potpisati će ugovor o kreditiranju i otkupu malina sa ES Komerc-om, što će značajno doprinijeti održivosti efekata projekta, piše GZS.

Cilj projekta je da kroz kvalitetnu neformalnu edukaciju, praktičan rad, studijske posjete, uspostavljanje partnerskog odnosa sa poslovnim sektorom i osiguravanje početnih sredstava za početak poslovanja pomogne mladima iz sve tri općine da pokrenu vlastitu proizvodnju malina.

„Uzgoj voćarskih kultura na malim površinama kroz angažman članova uže obitelji, jedan je od načina za rješavanje problema nezaposlenosti u navedenim općinama“, kazao je Mirsad Duran NVO Nova vizija nositelj projekta.

Prednost imaju nezaposleni mladi ljudi, iz Prijepolja, Priboja i Nove Varoši od 18 do 30 godina starosti koje imaju registrirano poljoprivredno gospodarstvo i žele pokrenuti vlastiti posao kroz proizvodnju malina. Tokom realizacije projekta, planirana su četiri dvodnevna seminara i studijska posjeta manifestaciji Ariljsko malinogorje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje