Linear scoring

Prve ocjene vanjštine prvojarki pasmine Sanska i Alpina

Agrosavjeti
Ocjena vanjštine koza Fotografija: HPA
Osnovni cilj ocjene mladih koza nakon prvoga jarenja jeste utvrđivanje uzgojne vrijednosti jarčeva (progeni test) za osobine koje jarac prenosi na svoje kćeri, a koje se ne mogu ocijeniti kroz izravnu ocjenu jarca za performance-testa.

Odjel za ovčarstvo i kozarstvo Hrvatske poljoprivredne agencije je u redovne aktivnosti uzgojno-selekcijskoga rada uz dosad svim uzgajivačima poznate kontrole proizvodnih osobina i izračune uzgojnih vrijednosti po najsuvremenijim metodama, počeo i uvođenje ocjene vanjštine prvojarki (linear scoring) mliječnih pasmina Alpina i Sanska koza, kako je i propisano Programom uzgoja koza u Republici Hrvatskoj.

Osnovni cilj ocjene mladih koza nakon prvog jarenja je utvrđivanje uzgojne vrijednosti jarčeva (progeni test) za osobine koje jarac prenosi na svoje kćeri, a koje se ne mogu ocijeniti kroz izravnu ocjenu jarca prilikom performance testa. Pri ovoj ocjeni uz klasične osobine vanjštine, koje se ocjenjuju za performance testa, naročita pozornost poklanja se ocjeni vimena čija pravilna građa ima izravan utjecaj ne samo na količinu mlijeka nego i na pogodnost za strojnu mužnju, kao i otpornost na bolesti mliječne žlijezde, koje su jedan od najvećih uzroka preranog izlučenja iz proizvodnje i uzgoja.

Za kvalitetan izračun UV jarčeva na temelju ocjena vanjštine njihovih kćeri treba po svakome jarcu (ocu) ocijeniti najmanje 20 kćeri. Stoga je osnovano ocjenjivačko povjerenstvo koje čine djelatnici Odjela za ovčarstvo i kozarstvo, kao i djelatnici područnih ureda iz Međimurske i Varaždinske županije, koje je 6. i 7. srpnja na području ovih dviju županija napravilo prvu ocjenu prvojarki metodom Linerar scorinaga u Hrvatskoj.

Na područjima ovih županija su najkvalitetnija matična stada mliječnih pasmina koza pa je zato, uz veliku pomoć uzgajivača u organizaciji posla u stadima, ocjena završena u roku i na zadovoljstvo svih sudionika.  Za ocjenjivanja održana je i kratka edukacija djelatnika HPA-a i uzgajivača u čijim stadima je ocjena izvršena, o važnosti pojedinih odlika vanjštine za proizvodnost, ali i dugovječnost koza u intenzivnim uvjetima proizvodnje mlijeka.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje