Produktna berza

Rast cijena kukuruza

Agrosavjeti
Kukuruz Fotografija: Thinkstock
Tržište burzovnih roba se definitivno otvorilo. Već treći tjedan za redom prometi na organiziranom burzovnom tržištu bilježe količine od preko 1.000 tona

Cijene su u porastu, potražnja je aktivna, izvoz se intenzivira i evo razloga za povećanu tržišnu aktivnost. Cijene žitarica su u porastu, a soja se stabilizirala na razini svog ovosezonskog rekorda. Promet od 1.323 tone robe koliko je prometovano u tjednu iza nas na Produktnoj berzi u Novom Sadu je za 22,18% manji nego tjedan prije, dok vrijednost robe koja je bila predmet razmjene između prodavača i kupaca iznosila 26.908.090 dinara i za 21,96% je manja u odnosu na podatke iz prethodnog tjedna, izvjestili su iz Berze.

Kukuruz je u centru zbivanja. Svoj liderski status ova roba nije zavrijedila samo po obimu trgovanja i broju zaklučenih ugovora , već prije svega zbog svoje cjenovne pozicije. Zabilježeno trgovanje tokom tjedna od 18,40 din/kg bez PDV, je vrlo uzdrmalo ovo tržište i to čak toliko da se u ponudama od strane prodavača spominje i cijena od 19,00 din/kg. Registrirana cijena od 18,40 din/kg ne samo da je novi ovosezonski rekord, već je u odnosu na cijenu od prije točno godinu dana veća za čitavih 20%. Prosječna cijena trgovanja ovom robom je na bazi 9 zaključenih kupoprodajnih ugovora  iznosila 19,89 din/kg ( 18,08 bez PDV), što je tjedni porast cijene od 1,10%.

Pšenica je statistički gledano imala najveći tjedni cjenovni porast, s obzirom da je cijena od 19,58 din/kg (17,80 bez PDV) za 2,69% veća u odnosu na prosječnu cijenu u prethodnom tjednu. Bez obzira na ovaj podatak, ova roba gubi utrku sa kukuruzom, što samo potvrđuje podatak da je od svih burzovnih roba jedino pšenica na nižoj cjenovnoj razini  u odnosu na cijenu u istom razdoblju prošle godine.

Soja je stabilizirala svoju cijenu na vrijednosti od 47,30 din/kg (43,00 bez PDV), što je na identičnoj razini kao i prošlog tjedna. To je ujedno cjenovni pik soje roda 2015. godine i prema ponašanju tržišnih sudionika stiče se utisak da će se cijena u narednom periodu kretati u vrlo uskim rasponima upravo oko ove cijene od 43,00 din/kg.

Soja

PRODEX je u porastu, shodno općem rastu cijena. Ovo je deseti tjedan za redom kako brzovni indeks raste. Na dan 27.05.2016. godine burzovni indeks iznosi 213,01 indeksnih poena, što je u odnosu na posljednji dan trgovanja u prethodnom tjednu rast za 1,56 indeksnih poena. Još jedna radna nedjelja nadprosječnog obima prometa na Produktnoj berzi, donijela je sa sobom i značajnije cjenovne pomake. Sa stajališta strukture listinga, cjenovni pomaci registrovani su na tržištima pšenice i kukuruza.

I jedan i drugi proizvod poskupjeli su tokom tjedna za 0,30 din/kg. Kukuruz je završio tjedan sa 18,40din/kg, bez PDV-a, a pšenica na cjenovnoj razini od 17,80 din/kg, bez PDV-a. Cjenovni rast nominalno možda ne izgleda posebno velik, ali treba uzeti u obzir da je ovo već 10 radni tjedan za redom koja biljleži kontinuirani rast PRODEX-a, indicirajući na desetotjedni kontinuiran cjenovni rast pšenice, kukuruza i soje.

U Budimpešti pšenica je za 0,83% skuplja, a kukuruz je za 2,47% skuplji u odnosu na kraj prošlog tjedna. U Parizu pšenica je za 3,56% skuplja, a kukuruz je za 3,18% skuplji u odnosu na kraj prošlog tjedna.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje