KALENDAR RADOVA

Rujan

Agrosavjeti
Suncokret Fotografija: Morana Begač, Agrobiz
Kalendar radova u poljoprivredi i vrtu
DJELATNOST OPIS RADOVA
U POLJU Početkom mjeseca završava sjetva uljane repice, te se do sredine mjeseca nastavlja sjetva trava, djetelina i njihovih mješavina. Slijedi i sjetva ozimog graška, ozime grahorice i njihovih mješavina s nekom od ozimih žitarica, raži, tritikaleom, zobi, ječmom ili pšenicom. Beru se rani hibridi kukuruza, suncokreta, soje, vadi se krumpir i šećerna repa. Na travnjaku otkos koji se kosi sprema se u sjenažu. Obavljaju se intenzivne pripreme za sjetvu pšenice i drugih ozimih žita. 
U ŠUMI I dalje traju radovi doznake stabala. Počinje motrenje i brojanje jajnih legala gubara, poznatog šumskog štetnika na bjelogoričnim stablima, najčešće hrastovima. 
U VINOGRADU I PODRUMU Mjerenje količine šećera i određivanje optimalnog roka početka berbe. Utvrđivanje zdravstvenog stanja grožđa. Dovoz stajnjaka u vinograd za jesensku gnojidbu ako je potrebna. Početak berbe ranih sorti grožđa. Priprema podruma za prihvat novog grožđa: bijeljenje, pranje i dezinficiranje. Pranje podrumskog suđa. Osiguranje potrebnog pribora i ostaloga za berbu: kalijev metabisulfit, vrenjače, moštomjer, bentonit, selekcionirani kvasac. Pranje strojeva i sušenje na suncu. Što brža prerada grožđa, bijelo grožđe što prije isprešati, zasumporeni mošt nakon taloženja (24-36 sati) otočiti i dodati selekcionirani vinski kvasac. Ako je grožđe jako trulo, u taloženju dodati bentonit. Stavljanje vrenjača na bačve i praćenje vrenja. 
U VOĆNJAKU Određivanje pravog vremena berbe te berba jabuka i krušaka zimskog vremena dozrijevanja. Skladištenje plodova. Osnovna gnojidba te priprema površina za matičnjake u rasadniku i za sadnju voćaka.
U VRTU Zalijevanje povrća prema potrebi. Zaštita prema potrebi. Prekopavanje tla za sadnju novih kultura. Sjetva mrkve, peršina, salate, matovilca. Sadnja češnjaka, salate, radiča, endivije, artičoke, poriluka, luka srebrenca, kozjaka, ljutike.
U MASLINIKU Zaštita od maslinine muhe zatrovanim mamcima i zaštita od paunova oka. Gnojidba s NPK mineralnim gnojivom formulacije 8:16:22 i duboka obrada tla.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje