Zimnica

Savjeti za pripremu zimnice

Agrosavjeti
Zimnica Fotografija: Thinkstock
Donosimo vam nekoliko savjeta za pripremu zimnice

Namirnice

Za konzerviranje odaberite samo najkvalitetnije voće i povrće, zrelo, ali ne prezrelo. 

Plodove ne uzimajte poslije kiše jer su tada vodeniji (posebice voće). 

Odaberite zdrave i čvrste plodove. Obvezno odstranite oštećene ili trule dijelove voća ili povrća.

Raznovrsni začini poput vlasca, papra u zrnu, korijandera, kopra ili češnjaka pružit će vašoj zimnici posebnu aromu i osigurati ljekovita svojstva. 

Ako želite uživati u domaćem i zdravom voću i povrću koje će zadržati što više vitamina i minerala, odaberite blanširanje. Povrće ili voće kratko potopite u kipuću vodu, izvadite i ohladite. Najbolje bi bilo namirnicu ohladiti u hladnoj vodi kako bi se odmah zaustavilo kuhanje. Po potrebi ga ogulite i stavite u zamrzivač.

Staklenke

Prije samog početka potrebno je pripremiti staklenke. One moraju biti čiste i suhe. Dobro ih operite deterdžentom. Položite ih na čist ubrus da se ocijede, a bez brisanja ih prije punjenja pasterizirajte. 

Sav pribor koji koristite za pripremu zimnice mora biti potpuno čist kako bakterije ne bi dospjele u vašu zimnicu. 

Važnu ulogu imaju i poklopci. Oni ne smiju propuštati zrak. Kako bi staklenke sterilizirali morate ih prokuhati.

Uz staklenke ili boce, pripremite i plastične krugove ili štapiće kojima ćete potisnuti povrće. Oni se obično koriste kod kiseljenja paprika.

Kako bi spriječili pucanje staklenki pri punjenju vrućim sadržajem, pod staklenke stavite vlažnu krpu. 

Nemojte nikada puniti staklenke ili boce do vrha. Ostavite uvijek bar tri centimetra praznog prostora pri vrhu.

Staklenke je najbolje zatvoriti vakuumskim zatvaračem, a zatvarate li ga celofanom, i njega i rubove boce prije zatvaranja prebrišite alkoholom ili octom. 

Kuhanje

Voću i povrću nemojte dodavati prevelike količine šećera, soli, octa, i kemijskih konzervansa, a nemojte ga ni dugo iskuhavati kako bi očuvali što više vrijednih sastojaka. 

Upotrebljavate li dodatke za želiranje ili učvršćivanje, odaberite one biljnog podrijetla. 

Ako je pekmez ili džem prerijedak, prekuhajte ga dodajući mu žele za zgušnjavanje ili limunov sok i šećer (1 limun i 100 g šećera na 1 kg voća), a ako je pekmez ili džem pregust, dodajte malo vode i još ga kratko prokuhajte. 

Ocat uvijek punite barem 2cm iznad ruba povrća jer ono kiseljenjem upija tekućinu tako da ne smijete riskirati kvarenje staklenke ukoliko dio povrća nije uronjen u ocat.

Osim što pridonose jedinstvenom okusu konzerviranog povrća, sol i ocat imaju važnu ulogu u zaustavljanju neželjene aktivnosti mikroorganizama. Kuhinjska sol izaziva dehidraciju stanica mikroorganizama i time onemogućuje njihovu daljnu aktivnost dok ocat ukiseljava sredinu u kojoj se nalaze mikroorganizmi stvarajući nepovoljne uvjete za njihovu aktivnost. Iz ovog razloga u svoju zimnicu dodajte kombinaciju kuhinjske soli i octa koji će zajedničkim snagama osiguravati kvalitetan proizvod.

Kod pripreme zimnice važna je pasterizacija. U staklenke posložite povrće tako da između njega ostane što manje mjesta. Dodajte mu ocat i papar. Neka ocat bude još 20-ak cm iznad površine povrća tako da ono pliva u njemu. Uzmite duboku i veliku posudu u kojoj ćete posložiti papir, a između njega i staklenke. Ulijte u posudu hladnu vodu i to tako da prekrije dno staklenka. Kuhajte ih na temperaturi do 80 stupnjeva C oko pola sata. Pripazite da staklenke budu dobro zatvorene. Nakon završetka postupka, pustite da se voda ohladi.

Čuvanje

Staklenke sa zimnicom čuvajte na suhu, zračnu, tamnu i hladnom mjestu kako biste održali najbolju kvalitetu i spriječili kvarenje.

Zimnicu povremeno kontrolirajte kako biste primjetili eventualne prve znakove kvarenja, a nakon što jednom otvorite staklenku koristite samo čisti pribor te nakon korištenja staklenku spremite u hladnjak.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje