Zimnica

Slatko od smokava i luka

Agrosavjeti
Slatko od smokava i luka Fotografija: Tamara Ivančić i Tadeja Bjažević
Portal okusi.eu poslao nam je svoj izbor recepata za zimnicu sa smokvama. Izdvajamo ovaj neobični.

Slatko od smokava i luka je odličan jesenski prilog koji možete poslužiti uz meso.

Sastojci

  • 300 g luka
  • 250 g zrelih smokava
  • 100 g šećera
  • malo soli
  • 100 ml crnog vina
  • 100 ml kupinovog vina ili nekog drugog slatkog vina
  • 100 ml octa
  • limunov sok

Postupak

Luk očistite i narežite na trakice, pomiješajte sa šećerom i solju i ostavite pokriveno otprilike sat vremena.

Nakon toga dodajte tekućinu i stavite kuhati, pa kad provrije kuhajte pola sata na slaboj vatri, dodajte smokve izrezane na trakice i kuhajte idućih pola sata, sve dok tekućina potpuno ne ispari i dobijete gusti sirup, slatko od luka i smokava. Po želji pred kraj dodajte malo limunovog soka.

Daljnje korake postupka i više recepata sa smokvama - od jela do zimnice, možete pronaći na okusi.eu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje