SKRIVENA ŠTETOČINA

Spalite lozu na kojoj uočite trsove kukuljičare

Agrosavjeti
Fotografija:
Trsove kukuljičare teško je uočiti jer cijeli život provode skriveni u rozgvi, ali njihove bušotine uzrokuju sušenje i propadanje trsa. Vinogradari njihovo djelovanje mogu uočiti prilikom rezidbe, kad je nisko zahvaćenu rozgvu potrebno odrezati i spaliti

Pojavu trsovih kukuljičara vinogradari najčešće primjećuju prilikom rezidbe, kad uočavaju bušotine i male okrugle otvore na rozgvi. 

Trsovi kukuljičari pripadaju u porodicu Bostrychidae, Coleoptera. Kornjaši su valjkastog oblika tijela, veličina 6 -7,5 mm, crno-smeđe boje sa svjetlijim prednjim krilima. Osim vinove loze napada šumsko drveće kao što su joha, breza, te voćne vrste: maslina, breskva, rogač, smokva.

U bušotinama kornjaš odlaže jaja iz kojih se razvija ličinka koja cijeli život provodi u unutrašnjosti rozgve. Njihova prisutnost u nasadima teško se primjećuju jer žive sakriveni u rozgvi, pa se oštećenja često pripisuju drugim uzročnicima. U vinogradu se napad primjećuje po sušenju rozgve i propadanju trsa jer štetnik radeći bušotine u rozgvi oštećuje provodne snopove.  Bušotine se obično nalaze na bazi rozgve, na mjestu izbijanja iz starijeg drveta.

Osim navedenih štetnika na vinovoj lozi može se pojaviti i ličinke vrste Psoa viennensis Hrbst. 

Odrasli kornjaš dug je 7-11 mm, ima crni nadvratni štit i crveno- smeđe pokrilje. Javlja se ljeti kada odlaže jaja blizu pupova. Ličinke se ubušuju u izboje gdje se kukulje i prezimljuju. Odrasli izlaze krajem travnja.

Kemijsko suzbijanje trsovih kukuljičara otežano je, budući da cijeli životni vijek provode unutar rozgve.

Kod niske zaraze potrebno je rozgvu odrezati i spaliti, savjetuje dipl.inž.agr. Vesna Bradić iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.