Decanterov stručni savjet

Što možete s ostacima vina?

Agrosavjeti
Otvorene boce Fotografija: Pixabay
Uvijek je važno imati pune zalihe za blagdanske partye, večere, Božić i proslavu Nove godine. No, nakon što odu prijatelji i članovi obitelji, uvijek ostane otvorenog i nepopijenog vina s kojim ne znate što ćete…

Sarah Jane Evans MW za Decanter je napravila vodič za ostatke vina, pa polovične boce možete dobro iskoristiti.

Crno vino

Prokuhajte vino i smrznite koncentrat u kockicama za led pa ga možete koristiti za umake pri kuhanju. Svaki umak, gulaš ili paprikaš dobiti će bolji okus.

Jedan od jednostavnih recepata je Oeufs en Meurette – sjajno jelo poširanih jaja u vinu. Kad smo već kod poširanja, iskoristite kruške ili šljive ili neko drugo voće koje dobro upija vino.

Recepti s vinom

Možete napraviti i kuhano vino i okupiti prijatelje još jednom.

Bijelo vino

Isti savjet odnosi se i na bijela vina: koristite ga u umacima, poširanju i marinadama, obično uz lakše meso i ribu.

Napravite chefovski bijeli umak za piletinu ili ribu.

Vina s pojačanim alkoholima i slatka vina

Vina s pojačanim alkoholima su vam prijatelj. Prvo – traju; možete im zaustaviti oksidativni stil i možete ih pohraniti na hladno mjesto dok ga zatrebate. Jednom kada ćete raditi pečenje, stavite meso na korjenasto povrće koje ste prelili vinom i malo vode. Oloroso je odličan uz janjetinu, a umak koji ostane nakon pečenja će imati fantastičan okus.

Kada radite chutney ili pekmez, začinite ih portom. U vrijeme izrade marmelade krajem siječnja, dobro će vam doći Amontillado ili neko slično slatko vino poput Barsaca ili Tokajia.

Recepti s vinom

Slatka vina možete iskoristiti za natapanje biskvita ili torti, a možete ga i rashladiti i servirati za umakanje keksa. Vino iskoristite za namakanje raznog sušenog voća koje upotrijebite za izradu finih kuglofa koji će vas podsjetiti na blagdane. Možete napraviti i domaće čokoladne kuglice s vinom ili puniti s njima praline.

Pjenušava vina

Većina gore nabrojanih stvari može se primijeniti i s pjenušcima. Korištenje šampanjca ili pjenušca kod kuhanja možda zvuči glamurozno, ali nije.

Možete ih izvrsno uklopiti u delikatne želee.

I na kraju – zlatno pravilo: ako je vino ostalo zato što se nikome nije svidjelo, nemojte ga uopće koristiti ponovno.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje