Stočarstvo kao jedan od aduta Like

Agrosavjeti
Krava Fotografija: Thinkstock
Zahvaljujući brojnim pašnjacima i klimatskim uvjetima Lika ima izniman potencijal za razvoj stočarske proizvodnje.

O tome govore podaci Hrvatske poljoprivredne agencije iz 2015. godini prema kojima je na ovom području bilo 18.434 goveda na 2214 poljoprivrednih gospodarstava. Stočarstvo, kao jedna od najzahtjevnijih poljoprivrednih grana susreće se s brojnim poteškoćama u svom svakodnevnom radu:

  • Nemogućnost plasmana vlastitih proizvoda;
  • Niske otkupne cijene proizvoda;
  • Visoke cijene repromaterijal;
  • Visoki proizvodni troškovi;
  • Nedovoljna informiranost o zakonskim pravima i mogućnostima financiranja;

LAG Lika je pokrenuo inicijativu uspostave proizvođačke organizacije u sektoru govedarstva. Udruživanje proizvođača i njihov zajednički nastup jača pregovaračku moć proizvođača na tržištu i u prodajnom lancu; omogućava siguran plasman proizvoda; prepoznatljivost proizvoda na tržištu; smanjenje troškova repromaterijala i proizvodnih troškova (veterinarske usluge; uslužno klanje; skladištenje i pakiranje proizvoda i sl.) te zajedničko postizanje povoljnijih uvjeta kako na tržištu tako i u pregovorima prema institucijama.

Proizvođačka organizacija u sektoru govedarstva bitan je korak u podizanju stočarske proizvodnje ovoga kraja na jednu višu razinu, a za njenu uspostavu i funkcioniranje osigurana su sredstva kroz Mjeru 9: „Uspostava proizvođačkih organizacija i poslovanja“ iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. - 2020. u iznosu do 500.000 EUR za petogodišnje razdoblje.

U svrhu informiranja uzgajivača o prednostima udruživanja i uspostave proizvođačke organizacije, LAG Lika poziva zainteresirane uzgajivače na prezentacije koje će se održati:

  • 3. studenoga 2016. godine u 9  sati u Gospiću, Kulturno informativni centar, Budačka 12 (za uzgajivače s područja: Brinja, Gospića, Karlobaga, Lovinca, Otočca, Perušića i Senja).

Sudjelovanje na prezentacijama možete potvrditi putem mail-a:  lag-lika@lag-lika.hr ili na broj telefona: 053/ 658 468.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje