KALENDAR RADOVA

Svibanj

Agrosavjeti
Polje uljane repice Fotografija: Pixabay
Kalendar radova u poljoprivredi i vrtu
DJELATNOST OPIS RADOVA
U POLJU

Nastavlja se i dovršava sjetva kukuruza. Prati se stanje korova, štetnika i bolesti u usjevima i poduzimaju najdjelotvornije agrotehničke mjere za suzbijanje. Na kvalitetnim travnjacima krajem mjeseca kosi se drugi otkos i sprema u sjenažu.

U ŠUMI Nastavljaju se radovi doznake stabala. U kontinentalnim šumama krajem mjeseca počinju radovi njege podmlatka i mladika. Počinje se provoditi prskanje pepelnice.
U VINOGRADU I PODRUMU Plijevljenje mladica kad prođe opasnost od mrazova i vezanje. Zaštita protiv bolesti i štetnika te zaštita od korova. Gnojidba dušičnim gnojivom. Nastavak njege vina i redovito kušanje. Osiguranje stalne temperature u podrumu od oko 16 °C. Redovito dolijevanje bačvi i nadzor vina, da ne dođe do pojave mana i bolesti. Sumporenje praznih bačvi i podrumskih prostorija. 
U VOĆNJAKU Obrađivanje tla u voćnjacima, matičnjacima i rasadnicima. Prorjeđivanje plodova na voćkama. Uklanjanje suvišnih mladica u mladim nasadima radi formiranja uzgojnih oblika. Cijepljenje okuliranjem na budni pup. Berba jagoda, ranih trešanja i višanja. Čišćenje podloga u rasadniku.
U VRTU Zaštita protiv bolesti i štetnika. Okopavanje i prihranjivanje povrća, plijevljenje korova, priprema tla za sjetvu i sadnju povrća. Jače zalijevanje povrća ako je vrijeme sušno i to ujutro nakon sjetve i sadnje. Sjetva cikle, graha mahunara i zrnaša, mrkve, peršina, brokule, kupusa, kelja pupčara, cvjetače, podzemne korabe, rotkve, crnog korijena, krastavca, tikvice, korabice, poriluka, salata. Sadnja rajčice, patlidžana, brokule, celera, salata, poriluka. 
U MASLINIKU Zaštita od maslinina moljca prije cvatnje. Cijepljenje maslina.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje