KALENDAR RADOVA

Travanj

Agrosavjeti
Sadnja sjemena Fotografija: Thinkstock
Kalendar radova u poljoprivredi i vrtu
DJELATNOST OPIS RADOVA
U POLJU

Siju se trave, TDS-i, DTS-i, crvena djetelina, lucerna, suncokret, soja i sadi krumpir. U drugoj polovici mjeseca sije se kukuruz. Obavlja se druga prihrana pšenice u početku vlatanja. Prati se stanje korova, štetnika i bolesti u usjevima i poduzimaju najdjelotvornije agrotehničke mjere za suzbijanje. Na travnjacima krajem mjeseca kosi se prvi otkos i sprema u sjenažu. Poslije svakog otkosa tijekom godine odmah slijedi prihrana pokošenog travnjaka.

U ŠUMI Doznaka stabala za sječu. U šumama u kojima je listopadno drveće bitno je da se doznaka radi u vrijeme listanja jer se tako kvalitetnije može odrediti biotski i abiotski utjecaji na stabla. Doznaka se nastavlja sve dok traje vegetacija. Iznimka od ovog pravila jest doznaka u npr. borovim šumama, smrekovim kulturama ili sastojinama 2. dobnog razreda koja se može provoditi tijekom cijele godine. 
U VINOGRADU I PODRUMU Završetak rezidbe i vezanja loze. Prvo prskanje fungicidima protiv plamenjače. Čuvanje vina od zraka dolijevanjem ili stavljanjem u manje bačve. Redovita kontrola kakvoće vina i održavanje higijene podruma. 
U VOĆNJAKU Obrađivanje tla u matičnjaci­ma, rasadnicima i voćnjacima. Unošenje pčelinjih društava u voćnjake radi boljeg oprašivanja. Čišćenje podloga u rasadniku, u voćnjacima provođenje zaštite protiv bolesti i štetnika.
U VRTU „Kaljenje“ presadnica prije sadnje na polje. Njega ranije sijanog i sađenog povrća. Priprema tla za daljnju sjetvu i sadnju, uz odgovarajuće mjere zaštite od bolesti i štetnika. Prihrana ranije sađenog povrća. Na otvorenom sjetva cikle, blitve i špinata, graha mahunara i zrnaša, a krajem mjeseca krastavca, tikvice, lubenica, dinje, mrkve, peršina, pastrnjaka, rajčice, paprike, patlidžana i ostalog povrća. Sadnja paprike, rajčice, patlidžana, krumpira, kelja, cvjetače, korabice, salate, šparoge i hrena. 
U MASLINIKU Pregled mamaca za potkornjake. Krajem mjeseca njihovo uklanjanje i spaljivanje. Suzbijanje korova. Površinska gnojidba KAN-om. Sadnja sadnica iz kontejnera.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje