PREGLED SVJETSKE PONUDE I POTRAŽNJE ŽITARICA I ULJARICA U LIPNJU

U sezoni 2017/2018 se očekuje pad svjetske proizvodnje pšenice

Agrosavjeti
Žetva soje Fotografija: Thinkstock
Ukupna procjena svjetske proizvodnje žitarica u aktualnoj sezoni 2016/17 veća je za 5 milijuna tona na razini mjeseca te je dostigla rekordnih 2.124 milijuna tona. U sezoni 2017/18 očekuje se pad svjetske proizvodnje žitarica s prošlogodišnjeg rekorda na 2.049 milijuna tona zbog slabije prognoze za žetvu kukuruza i pšenice.

Stanje na svjetskom tržištu žitarica i uljarica tijekom lipnja bilo je raznoliko, s mješovitim trendovima vezanim uz glavne IGC GOI sub-indekse.

Zabilježeni su neto dobitci u prosječnim izvoznim cijenama riže, a gubici kod pšenice i soje s indeksom nižim za 1% u odnosu na prošli mjesec, bilježeći time ovogodišnji minimum.

Na tržištima pšenice i krupnozrnih žitarica pozornost je bila usredotočena na izglede za usjeve iz sezone 2017/18.
Iako su ukupni uvjeti na sjevernoj hemisferi ostali povoljni, zabrinutost zbog ponegdje nepovoljnih vremenskih prilika pridonijela je neznatnom povećanju procijenjenih količina u odnosu na prethodni mjesec. U Aziji su procijenjene povećane količine riže temeljem sve bolje potražnje i ograničene dostupnosti, dok su procijenjene količine soje smanjene zbog svjetskog tržišta s tendencijom pada cijena.

GOI sub indeks za pšenicu:

Prosječne izvozne vrijednosti svjetske pšenice pale su na četveromjesečni minimum, s IGC GOI sub-indeksom nižim za 2% u usporedbi s prethodnim mjesecom te s potencijalom za iznadprosječne zalihe svjetske pšenice već drugu godinu zaredom.

GOI sub indeks za kukuruz:

IGC GOI sub-indeks za kukuruz ostao je uglavnom nepromijenjen u usporedbi s prethodnim mjesecom, pri čemu je mali porast vrijednosti u Argentini bio izjednačen neznatnim padom zabilježenim u SAD-u.

GOI sub indeks za soju:

IGC GOI sub-indeks za soju manji je za 2%, budući da su izvozne cijene soje u SAD-u i Južnoj Americi u padu još od travnja, a trgovci su se fokusirali na trenutno povoljne izglede za obimne zalihe. Ipak, pad cijena ostao je ograničen stabilnom svjetskom potražnjom za sojom, ali i zbog zabrinutosti radi nepovoljnih vremenskih uvjeta u Argentini.

Ukupna procjena svjetske proizvodnje žitarica u aktualnoj sezoni 2016/17 dodatno je povećana za 5 milijuna tona na razini mjeseca time dostignuvši rekordnih 2.124 milijuna tona, što je 5,2 posto više nego prošle godine.

Novi maksimum uključuje 684 milijuna tona za prehranu, 933 milijuna tona u svrhu stočne hrane te 345 milijuna tona za industrijsku upotrebu.

Procjena svjetske proizvodnje kukuruza viša je za 4 milijuna tona na razini mjeseca i 9,4 posto na razini godine. Zbog izvanredne žetve na sjevernoj hemisferi procijenjene su povijesno rekordne količine kukuruza od 1.069 milijuna tona. Svjetska potrošnja kukuruza također je u porastu s rekordnih 1.050 milijuna tona što je povećanje od 2 milijuna tona u podnosu na prošli mjesec i 8 posto više od godine prije.

Procjena krajnjih zaliha kukuruza povećava se šestu godinu zaredom te iznosi 228 milijuna tona, što je porast od 9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Nakon revidiranja proizvedenih količina soje u Brazilu te kod drugih proizvođača, IGC procjena viša je za 4 milijuna tona na razini mjeseca i 30 milijuna tona na razini godine te sad iznosi 345 milijuna tona. Posljedično tome, prognoza svjetske potrošnje soje također je povećana, a svjetske zalihe više su za 2 milijuna tona predstavljajući time povijesni rekord od 40 milijuna tona.

ŽITARICE I ULJARICE SEZONE 2017/18 

U sezoni 2017/18 očekuje se pad svjetske proizvodnje žitarica s prošlogodišnjeg rekorda na 2.049 milijuna tona zbog slabije prognoze za žetvu kukuruza i pšenice. Pretpostavljeni pad iznosi 3,5 posto na godišnjoj razini, a 4 milijuna tona u odnosu na procijenjene vrijednosti iz prethodnog mjeseca.

Također, očekuje se i nadalje velika svjetska potrošnja no ipak s neznatnim padom na razinu od 2.084 milijuna tona što je 0,3 posto niže u usporedbi s prethodnom godinom. To uključuje 692 milijuna tona za prehranu (+1.2%), 926 milijuna tona u svrhu stočne hrane (-0.8%) te 349 milijuna tona za industrijske svrhe (+1.2%).

U sezoni 2017/18 očekuje se smanjenje svjetskih krajnjih zaliha prvi put u prethodnih pet godina na razinu od 480 milijuna tona što je pad od 6,9 posto.
Zbog prognoziranog slabijeg prinosa pšenice, svjetska proizvodnja procijenjena je na 735 milijuna tona što je 2,6 posto niže od prethodne godine.

Također, očekuje se i pad u proizvodnji svjetskog kukuruza od 4,1 posto u odnosu na prethodnu sezonu i to na razinu od 1.025 milijuna tona.

Svjetska proizvodnja soje u sezoni 2017/18 procijenjena je na 348 milijuna tona, što je porast od 3 milijuna tona od procjene iz ožujka, a jedna posto više od prethodne godine. 

(Izvor: IGC lipanj 2017., obrada: TISUP)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje