Španjolska

Ukiseljene balzamične smokve sa svježim začinima i medom

Agrosavjeti
Ukiseljene smokve Fotografija: Thinkstock
Uživajte u španjolskim ukiseljenim smokvama sa tvrdim sirevima, kremastim i slanijim sirevima od kozjeg ili ovčjeg mlijeka.

Gorsko-slatki okus smokvi i njihova ljepljiva struktura dobro će ići uz hladna mesa ili same za sebe. Nakon nekoliko tjedana stajanja, smokve će omekšati – zgnječite ih i namažite na krekere i dodajte na vrh listić parmezana. Nadopuniti će svaku salatu, dobro se slažu i s pršutom, a za kraj stavite ih na dno čaše i preko njih prelijte Prosecco ili neko drugo pjenušavo vino. I uživajte!

Sastojci

  • 425 g meda
  • 235 ml vode
  • 177 ml balzamičnog octa
  • 20-tak zrelih smokvi
  • 1 žlica crnog papra
  • grančica ružmarina i/ili timijana po teglici

Postupak

Sterilizirajte staklenke s hermetičkim poklopcima.

Med, vodu i ocat stavite u lonac i zakipite. Dodajte smokve i krčkajte 1-2 minute, pa maknite s vatre.

Podijelite smokve podjednako po teglicama. Prekrijte tekućinom u kojoj su se kuhale. Na vrh dodajte papar i začine.

U velikom loncu zagrijte vodu. Stavite zatvorene teglice u lonac tako da su potpuno potopljene. Kuhajte ih desetak minuta. Zagasite vatru, maknite dio vode ukoliko je potrebno i ostavite ih u vrućoj vodi još pet minuta. Izvadite ih i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Sljedeći dan provjerite da li je svaki poklopac dobro zatvoren.

Pospremite na hladno i suho mjesto do 12 mjeseci.

Ako neke staklenke nisu dobro zatvorene, spremite ih u hladnjak i potrošite u roku od tjedan dana.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje