KALENDAR RADOVA

Veljača

Agrosavjeti
Visibabe Fotografija: Pixabay
Kalendar radova u poljoprivredi i vrtu
DJELATNOST OPIS RADOVA
U POLJU

Prihranjuje se pšenica i drugi ozimi usjevi, ozima zob, raž, ječam i uljana repica dušičnim ili kompleksnim mineralnim gnojivom s povećanim sadržajem dušika, sve prema zatečenom stanju usjeva. Krajem mjeseca siju se jari usjevi pšenice, zobi, raži i ječma. Na travnjacima, livadama i pašnjacima obavlja se prozračivanje drljanjem, prihrana kompleksnim gnojivima te po potrebi valjanje.

U ŠUMI

U veljači se, osim svih vrsta sječa, može raditi i sadnja sadnica, osobito u južnim dijelovima Hrvatske, ako tlo nije smrznuto. Tada posađena sadnica imat će dovoljno vremena da razvije korijenski sustav prije nego počne listati pa će i njezine šanse za opstankom i pravilnim rastom i razvojem biti veće. Prije same sadnje obavlja se priprema tla za sadnju. Od uzgojnih radova njege rade se čišćenja koljika i letvika.

U VINOGRADU I PODRUMU

Početak rezidbe vinograda za povoljnog vremena. Obavljanje propuštenih radova i sadnja loznih cjepova. Vino se povremeno kuša i nadolijeva. Bistrenje vina bentonitom prethodno namakanim u vodi 24 sata. Prazne bačve sumporiti. Brinuti se o čistoći podruma i suđa.

U VOĆNJAKU

Sadnja matičnjaka vegetativnih i generativnih podloga te skraćivanje okulanata u rasadniku. Sadnja novih nasada i prikraćivanje posađenih sadnica. Pomlađivanje i precjepljivanje voćaka. Završetak rezidbe jezgričavih i koštičavih voćnih vrsta. Međuredna obrada tla oranjem. Orezivanje kupina i malina te zimsko prskanje bresaka i marelica. Prihranjivanje u rasadniku i voćnjacima.

U VRTU

Njega povrća sijanog u siječnju. U zaštićenom prostoru sjetva povrća za proljetnu proizvodnju. Na otvorenom u mediteranskom prostoru sjetva graška i boba, cikle, blitve, mrkve, peršina, rotkvice. U kontinentalnom području sjetva tih vrsta u zaštićenom prostoru (visoki i niski tuneli). Na otvorenom sadnja češnjaka, krumpira, ranog kupusa, kelja, kozjaka, artičoke.

U MASLINIKU Gnojidba mineralnim gnojivom NPK formulacije 17:8:9, uz plitku obradu tla. Sadnja novih stabala. Rezidba na pomlađivanje stabla iz panja (guke).

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje