Marica Vrtlarica

Vrt na balkonu - jednostavan, zdrav i koristan hobi

Agrosavjeti
Uzgoj povrća i začina na balkonu Fotografija: Thinkstock
Na balkonu možete uzgojiti više od 30 vrsta jestivog bilja. Rajčice, paprike, patlidžani i salata samo su neke od vrsta koje uspijevaju u teglama

Moderan život gotovo je potpuno izgubio vezu između domaćeg uzgoja hrane i onoga što se svakodnevno servira na tanjuru. Danas se većina povrća upitne kvalitete kupuje u supermarketima. Mnogi od nas uvjereni su da, ako nemaju vremena, znanja i energije, ne mogu imati vlastiti vrt pa su stoga osuđeni na kupnju.  

Međutim, uzgojiti hranu možete u svega nekoliko tegli na nekoliko kvadrata svog životnog prostora. Povrtne biljke možete uzgajati na prozorskoj dasci, balkonu ili čak u dnevnom boravku. Na minimalnom prostoru možete dobiti pristojne prinose voća i povrća koji će znatno poboljšati kvalitetu vaše prehrane, a ujedno služiti i kao relaksacija i zabava.

Više od 30 vrsta jestivog bilja možete uzgojiti na malom prostoru i time postati dobra konkurencija klasičnim vrtovima. Prednost je ovakvog uzgoja da će biljke rasti brže i obilnije u odnosu na one u vrtu zbog pravovremene prihrane i navodnjavanja, a neće imati napasnike poput ptica, voluharica ili puževa. Tako ne biste trebali imati nikakvih problema s uzgojem salate, rotkvica, češnjaka, začinskog bilja, mahunarki i jagoda, kao ni rajčica, paprika i feferona, a ne zaboravimo tu i tikvice, bobičasto voće pa i krumpir.

Uzgoj povrća i začina na balkonu

Odmah na početku navela bih rajčice, paprike i patlidžane kao najzahvalnije biljke koje odlično uspijevaju u teglama. Za maksimalno iskorištavanje „praznog“ prostora ispod biljaka, oko ruba tegle posadite niske mahune. Salata je biljka koju je najlakše uzgojiti u teglama. Vrlo dekorativno izgleda na balkonskoj ogradi, pogotovo ako birate miješane sorte različitih boja, a sezonu uzgoja možete razvući preko cijele godine. S obzirom na to da tikvenjače dobro rastu gdje god da ih posadite, idealne su za ovakav uzgoj. 

Imajte na umu da ovu biljku treba redovito zalijevati želite li kvalitetne i bujne plodove. Uz pravilnu njegu jedna biljka zelenih tikvica trebala bi tjedno dati oko tri ploda. Glinene tegle dobar su izbor za ovakav uzgoj jer osiguravaju potrebnu toplinu za rast, a istovremeno uz pravilno zalijevanje zadržavaju dovoljno vlage.

Više pročitajte na Domu i vrtu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje