Zdravlje

Zanimljive činjenice o kupusu i dobrobitima koje pruža zdravlju

Agrosavjeti
Kupus Fotografija: Pixabay
Iako se kiseljenjem kupusa stvara vitamin B12, iznimno potreban našem organizmu za sve procese stvaranja crvenih krvnih tjelešaca i održavanje optimalnih razina željeza u organizmu, i svježa verzija ove namirnice nudi puno dobrobiti organizmu. Najviše se kupusa proizvodi u Kini, dok se najviše konzumira u Rusiji.

Kupus je niskokalorično povrće koje sadrži masnih kiseline i ljekovite sumporne tvari koje štite od razvoja zloćudnih bolesti, može se koristiti i kao oblog kod bolova u crijevima, želucu ali i povišene temperature. Kako sadrži vrlo malo kalorija, idealna je namirnica za sve koji paze na svoju liniju.

Kupus je poznata namirnica, ali postoji neki zanimljivi podatci o ovoj namirnice koje sigurno niste znali

Zanimljive činjenice o kupusu i dobrobitima koje pruža zdravlju

1. Iako se kiseljenjem kupusa stvara vitamin B12, iznimno potreban našem organizmu za sve procese stvaranja crvenih krvnih tjelešaca i održavanje optimalnih razina željeza u organizmu, i svježa verzija ove namirnice nudi puno dobrobiti organizmu. 

Pripremite smoothie koji čuva zdravlje crijeva

2. Kupus je niskokalorično poveće koje sadrži masnih kiseline i ljekovite sumporne tvari koje štite od razvoja zloćudnih bolesti, može se koristiti i kao oblog kod bolova u crijevima, želucu ali i povišene temperature. Kako sadrži vrlo malo kalorija, idealna je namirnica za sve koji paze na svoju liniju. 

3. Kupus se uzgaja od prvih dana civilizacije, a raste bilo gdje ga se posadi dokle je tlo bogato i vlažno

4. Postoji više od sto vrsti kupusa u svijetu, a najpoznatiji su zeleni, crveni i savojski kupus. 

5. Sadi se i raste od ljeta do kasne jeseni

6. Sadrži malo kalorija pa je idealan za održavanje idealne tjelesne težine

7. Ljubičasti kupus je pravi rudnik vitamina C i K. Vitamin nad vitaminima, kako volimo tepati vitaminu C, važan je u oblikovanju kolagena, bjelančevine koja vam daje glatku, gipku put i održava zdravim krvne žile kože. On također pomaže prištićima brže zarasti. 

8. Varivo od kupusa je davno bio glavni način prehrane u siromašnim obiteljima jer je dostupna namirnica i sadrži potrebne vitamine i minerale za održavanje zdravlja
Najviše se kupusa proizvodi u Kini, dok se najviše konzumira u Rusiji.

9. Miris kuhanog kupusa nije svima najdraži a stvara se zbog sumporovodik a koji isparava kuhanjem. 

10. Kupus se ne bi trebao kupovati već narezan jer tako iz njega nestaje vitamin C, bez obzira kako je pakiran. Kupus se jede svježe narezan ili kuhan. 

11. Kupus se sastoji od skoro 90 posto vode, nema masnoća te je jedan od najboljih izvora vitamina C i K te vlakana (topivih i netopivih). 

12. Flavonoidi koji se nalaze u kupusu su iznimno važni u borbi protiv upala. 
Jedna šalica narezanog kupusa sadrži 33 posto dnevne preporučene doze vitamina A.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje