EU i Kina

100 europskih zemljopisnih oznaka zaštićenih u Kini

Agrovijesti
EU Kina zastava Fotografija: Thinkstock
EU i Kina dogovorile su da formalno objave popis dvjestotinjak europskih i kineskih zemljopisnih oznaka - 100 sa svake strane - koja će se razmotriti za zaštitu putem dvostranog sporazuma koji će biti sklopljen 2017. godine.

Ova publikacija otvara postupak za zaštitu navedenih proizvoda od imitacija i uzurpiranja, a očekuje se da će rezultirati međusobnim trgovinskim koristima i povećanjem svijesti potrošača i potražnje za kvalitetnim proizvodima na obje strane.

EU popis proizvoda koji treba zaštititi u Kini uključuje proizvode kao što su Bayerisches Bier, Feta, Queso Manchego, Champagne, Gorgonzola i Polska Wódka i dr, dok među kineskim proizvodima koji žele dobiti status zemljopisnih oznaka u EU se nalaze npr. Yantai Ping Guo Yantai jabuka), Hengxian Mo Li Hua Cha (Hengxian jasminski čaj), Panjin Da Mi (Panjinova riža) i Baise Mang Guo (Baise Mango). Objavljivanje popisa dio je standardnog postupka i otvara razdoblje za zainteresirane strane da daju svoje komentare.

Kinesko tržište za poljoprivredno-prehrambene proizvode jedno je od najvećih u svijetu, a svake je godine sve veće, potaknut rastućom populacijom srednje klase koja voli europske proizvode hrane i pića, ponjaviše kao rezultat njihovih međunarodnih putovanja u EU. Zemlja također ima bogatu tradiciju vlastitih zemljopisnih oznaka, od kojih su mnoge još uvijek u velikoj mjeri nepoznate europskim potrošačima, a koje sada trebaju postati dostupnije zahvaljujući sporazumu.

Europski povjerenik za poljoprivredu, Phil Hogan, izjavio je  "Naši proizvodi s oznakom zemljopisne oznake EU predstavljaju pravi uspjeh, s rastućom globalnom prodajom širom svijeta. Potrošači diljem svijeta imaju povjerenje u naš sustav klasifikacije zemljopisnog podrijetla, a to znači da vjeruju podrijetlu i kvaliteti proizvoda, te su spremni platiti veću cijenu za takve proizvode, čime se povećava i dohodak poljoprivrednika. Blisko surađujući s našim globalnim trgovinskim partnerima poput Kine, to je pobjeda: pogoduje našim poljoprivrednicima, razvija i jača trgovinske odnose, a naravno, postoji i korist za potrošače na obje strane. "

Pregovori oko suradnja EU-Kine o zemljopisnim oznakama započeli su prije više od 10 godina i doveli su do zaštite 10 oznaka na obje strane u skladu s EU i kineskim zakonodavstvom. Na temelju ove prve suradnje, EU i Kina započele su tijekom 2010. godine pregovarati o bilateralnom sporazumu o suradnji i zaštiti zemljopisnih oznaka. Prvi korak ovog procesa je objavljivanje dvaju popisa 100 proizvoda sa svake strane koje će druga zaštiti na svom teritoriju nakon što sporazum stupi na snagu.

Zainteresirane stranke sada imaju dva mjeseca da komentiraju proizvode koje su odabrale obje stranke i, ako je potrebno, podigne bilo kakvu zabrinutost bilo s EU bilo kineskim vlastima.

Zemljopisne oznake jedan su od velikih uspjeha europske poljoprivrede, s preko 3300 registriranih EU imena. Daljnjih 1250 naziva izvan EU-a također su zaštićeni unutar EU, uglavnom zahvaljujući bilateralnim sporazumima kao što je ovo s Kinom. Vrijednost tržišta zemljopisnih oznaka EU iznosi oko 54,3 milijarde eura, a zajedno čine 15% ukupnog izvoza hrane i pića u EU.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje