Za djecu u riziku od siromaštva

12 županija u EU programu besplatne školske prehrane

Agrovijesti
Fotografija:
Poziv Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva vrijedan je bio u startu 25 milijuna kuna, nedavno je povećan na 25.356.869 kuna.

Osječko-baranjskoj, Koprivničko-križevačkoj, Karlovačkoj i Požeško-slavonskoj županiji odobrena su neki dan sredstva u sklopu EU projekta Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva.  Kako smo nedavno pisali, sredstva su u prvom krugu odobrena Vukovarsko srijemskoj, Brodsko-posavskoj, Međimurskoj, Šibensko-kninskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Krapinsko-zagorskoj, Sisačko-moslavačkoj i Varaždinskoj županiji, piše Župan.hr. 

Poziv Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva vrijedan je bio u startu 25 milijuna kuna, nedavno je povećan na 25.356.869 kuna. Kroz prvo odobreno financiranje plasirano je 16,9 milijuna kuna, od čega se oko polovice iznosa odnosi na županije. U drugom krugu odobreno je 7,2 milijuna kuna od čega se blizu 4 milijuna odnosi na županije. Ovih je dana poziv i zatvoren. Projekt se financira godinama iz  Fonda za europske pomoći.

Prema procjenama, preko 20% djece u Hrvatskoj nalazi se u riziku od siromaštva te se socijalnim projektima poput ovog doprinosi rješavanju problema nedostatka hrane za djecu koja se nalaze u takvoj situaciji.

Osječko- baranjska županija dobila je visoku ocjenu i odobreno joj je 999.081,83 kune. Naziv njihova projekta kojeg provode već godinama je Vrijeme je za školski obrok, kojim je svim učenicima osnovnih škola omogućen besplatan obrok. Županija izdvaja i vlastita proračunska sredstva, a ranijih godina je i provela opremanje školskih objekata, odnosno kuhinja. Uz besplatni, u školama je Županija počela i osiguravati tople kuhane obroke pripremljene od namirnica domaćih proizvođača.

Spomenimo da i ta županija je među vodećima po energetskim obnovama, pa tako i u škole, ima pomoćnike u nastavi, značajna sredstva ulažu se i u prijevoz učenika i stipendije, a prema našoj analizi u top pet županija su u povećanju sredstava za stipendije u 2019. u odnosu na 2018. godinu.

Požeško-slavonska županija za projekt Obrok za sve V dobila je 994.176,88 kuna. Ta je županija, pokazala je naša nedavna analiza, u top pet županija po visini izdvojenih sredstava za stipendije po stanovniku u 2019. godini. Županija i sufinancira prijevoz srednjoškolaca i studenata autobusom do Osijeka, odnosno željeznicom do Zagreba.

Za Karlovačku županiju dodijeljeno je 994.946,51 kunu, a Koprivničko-križevačku i projekt Svi u školu svi pri stolu 896.284,66 kuna.

Podsjetimo se da je u prvom krugu financiranja sredstva odobrena za osam županija – Vukovarsko-srijemsku, Međimursku, Varaždinsku, Bjelovarsko-bilogorsku, Šibensko-kninsku, Brodsko-posavsku, Sisačko-moslavačku i Krapinsko-zagorsku županiji.

Vukovarsko-srijemska županija jedna je od županija koja provodi projekt, a cilj je da  sva djeca koja žive na rubu siromaštva imaju jedan obrok dnevno u školi. Projektom su obuhvaćene 23 osnovne škole na području Županije. Ukupna vrijednost projekta je 989.576,33 kuna.

No, također, Vukovarsko-srijemska županija iz vlastitog proračuna financira prehranu učenicima koji nisu mogli biti obuhvaćeni projektom u iznosu od 1,5 milijuna kuna. Obuhvaćeno je 14 škola kojima je Vukovarsko-srijemska županija osnivač, a ukupni broj učenika koji primaju obrok u školama je 2.139 učenika.

Tim povodom župan Božo Galić potpisao je s prvim danom veljače ugovore s ravnateljima 14 osnovnih škola u kojima se provodi projekt.

Međimurska županija projekt ‘Školski obroci svima’ provodi petu godinu zaredom, a kojim se također osiguravaju besplatni obroci za djecu u riziku od siromaštva u međimurskim osnovnim školama. Projektom je obuhvaćena 21 osnovna škola kojoj je Međimurska županija osnivač, odnosno 993 učenika. Vrijednost  projekta u ovoj školskoj godini je 999.081,83 kune.

Spomenimo i da je Međimurska županija i ove godine nastavila sa sustavom financiranog prijevoza za sve učenike osnovnih i srednjih škola, jednokratnim potporama 2300 studenata od 600 kuna, jednokratnim potporama za 4 000 učenika srednjih škola od 300 kuna, stipendijama za deficitarna zanimanja, potporama djeci hrvatskih branitelja, financiranjem osobnih asistenata za više od 90 učenika u osnovnim i srednjim školama, financiranjem centara izvrsnosti…

Šibensko-kninska županija uključila se je i ove školske godine u projekt pod nazivom ‘Obrok taj svima daj’ vrijednosti 999.885,92 kune.

Od ulaganja u školstvo, i ta županija daje stipendije. Ove je godine novih 26 stipendista. Učenička stipendija iznosi 400 kuna a studentska 700 kuna mjesečno.

S provedbom projekta nastavila je i Bjelovarsko-bilogorska županija. Projekt ‘Školski obrok za sve’ vrijedan je 982.575,01 kunu.

Kako bi pomogla svojim osnovnoškolcima i djeci kojima je potreban besplatan školski obrok, Bjelovarsko-bilogorska županija od 2015. godine financira besplatan obrok za sve učenike u osnovnim školama kojima je takva pomoć potrebna. Od 2016. godine sredstva za tu namjenu osigurana su iz EU.

Niz je još mjera za obrazovanje koji se provode u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a jedan od njih je i stipendiranje studenata sa 1.000 kunu, čiji je broj ove godine povećan s dvadeset na trideset novih stipendista. Na godišnjoj razini financira oko 90 studenata. Značajni su projekti u energetske obnove, uspostava Centra kompetentnosti u zdravstvu pri Medicinskoj školi, odnosno, županija provodi trenutno projekte vezane uz ulaganja u školstvo vrijedne više od 250 milijuna kuna.

Projekt osiguranja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva nastavlja se provoditi i u Brodsko-posavskoj županiji. Vrijedan je u ovoj školskoj godini 999.529,82 kune.

Uz taj, Županija provodi i projekte poput Školske sheme, “Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama”, stipendiranje studenata… Kroz projekt S osmijehom u školu 3 osigurana su sredstva za 50 pomoćnika u nastavi, 6 stručno komunikacijskih posrednika, za 58 učenika u 21 školi na području Županije.

Oko 82 milijuna kuna uloženo je u dvije godine u energetsku obnovu 22 objekta u školstvu. A sa 800 kuna mjesečno stipendiraju se studenti.

‘Zajedno za obrok 4’ nastavak je projekta u Sisačko-moslavačkoj županiji vrijednosti 999.081,83 kune.

Ta županija inače ima i najizdašnije stipendije. I ove je godine osiguran iznos od 2,2 milijuna kuna. Svake se godine dodjeljuje  25 studentskih (pronatalitetne – za studente iz obitelji s troje i više djece), 25 studentskih redovnih i 45 učeničkih stipendija.  Studentske stipendije iznose 700 kuna mjesečno, a učeničke 500 kuna mjesečno svih 12 mjeseci u godini.

U projekt se je uključila i Krapinsko-zagorska županija pod nazivom Zalogajček 5 vrijedan 999.213,93 kune te Varaždinska županija pod nazivom Užina za sve III vrijednosti 999.081,83 kun