Klima

2017., godina klimatskih ekstrema na planetu i u Trumpovoj Americi

Agrovijesti
Klima Fotografija: Pixabay
U protekloj godini Sjedinjene Države su se odlučile povući iz Pariškog klimatskog sporazuma jer je Trump ocijenio da on kažnjava najveće svjetsko gospodarstvo, a prednost daje Kini.

Ameriku su u 2017. zahvatili razorni uragani, poplave i požari, ekstremni fenomeni čija učestalost i snaga,  upozoravaju stručnjaci, sve jasnije svjedoče o klimatskim promjenama koje se povezuju s ljudskim djelovanjem.

U protekloj godini Sjedinjene Države su se odlučile povući iz Pariškog klimatskog sporazuma jer je Trump ocijenio da on kažnjava najveće svjetsko gospodarstvo, a prednost daje Kini.

Vremenske nepogode su zaredale od kraja kolovoza kada je Houston, četvrti po veličini američki grad, zahvatio uragan Harvey u kojemu je poginulo više desetaka ljudi, preko Irme na Karibima i Floridi, koja je u potpunosti uništila neke od otoka te natjerala milijune građana Floride na evakuaciju, do Marije koja je poharala Dominikansku Republiku i Portoriko te nedavnih požara u okolici Los Angelesa, u Kaliforniji.

"Ti požari - među najvećima u zadnjih više od 80 godina - primjer su onoga što nas očekuje" u budućnosti, upozorio je demokratski guverner Kalifornije Jerry Brown smjerajući na klimatske promjene i sušu kao njihovu posljedicu.

Pariški sporazum potpisalo je u prosincu 2015. 196 zemalja, s ciljem ograničenja porasta temperature na planetu na manje od 2 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje kako bi se spriječile katastrofalne posljedice pa tako i snažan porast razine oceana zbog ubrzanog topljenja polarnog leda. 

Trumpova administracija je u svom prvom izvješću o strategiji nacionalne sigurnosti izbacila klimatske promjene s popisa prijetnji, na kojemu su ranije bile zadnjih 20 godina.

Godina 2017. je ostavila traga i u drugim dijelovima svijeta što se tiče ekstremnih klimatskih pojava. Snažni monsuni su poharali Indiju, Bangladeš i Nepal, usmrtivši više od 1.200 ljudi i uništavajući kuće, ljetinu i stoku.

U Europi, suša je pogodila Španjolsku i Portugal koje su opustošili šumski požari.

"Klima Sjedinjenih Država je usko povezana s klimatskim promjenama na planetu", ističu autori četvrtog nacionalnog izvješća o klimi koje je naručio američki Kongres a objavljeno je u studenom.

Znanstvenici usto ističu da je "sadašnje razdoblje najtoplije u povijesti suvremene civilizacije".

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje