Manifestacije

270 izlagača na Jeseni u Lici

Agrovijesti
Jesen u Lici 2016. Fotografija: LSŽ
Na sajmu je sve najbolje od tih djelatnosti iz cijele Hrvatske, a posebno iz Like, koja prednjači po broju izlagača, rekao je tom prigodom Jandroković te dodao da rast te manifestacije posljednjih 19 godina budi optimizam i u poboljšanje demografskih trendova te da Ličko-senjsku županiju čekaju bolji dani.

U Gospiću je u petak otvorena izložba tradicijskih proizvoda Jesen u Lici na kojoj 270 izlagača iz svih hrvatskih županija predstavlja svoje prehrambene proizvode, rukotvorine, suvenire i druge proizvode s OPG-ova, obrta i malih i srednjih poduzeća, a predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković je istaknuo je na otvorenju da je to najveća sajamska izložba tradicijskih proizvoda u Hrvatskoj.

 Na sajmu je sve najbolje od tih djelatnosti iz cijele Hrvatske, a posebno iz Like, koja prednjači po broju izlagača, rekao je tom prigodom Jandroković te dodao da rast te manifestacije posljednjih 19 godina budi optimizam i u poboljšanje demografskih trendova te da Ličko-senjsku županiju čekaju bolji dani.

 U sljedećem će razdoblju uz pomoć novca iz europskih fondova, posebno zbog prirodnih ljepota i dobre prometne povezanosti, ova županija moći iskoristiti svoje prilike, istaknuo je i ocijenio da je jedan od ključnih elemenata rada Vlade ujednačavanje razvoja Republike Hrvatske.

 Očite su razlike između bogatih krajeva i onih koji su zbog različitih okolnosti, pa i ratnih, doživjeli demografske i ekonomske udare, a cilj nam je, uz pomoć EU fondova namijenjenih ujednačavanju razvoja, postići da slabije razvijeni dosegnu barem hrvatski prosjek, ako ne i više od toga, rekao je Jandroković.

Župan Darko Milinović poručio je s govornice da Ličko-senjska županija više nije uteg u razvoju domovine, da je po mnogim statističkim pokazateljima u zlatnoj sredini, a po nekima i prednjači, tako je, primjerice, izvoz od uvoza 2,7 puta veći.

"Lika ima budućnost na dlanu i pozivam sve gradonačelnike i načelnike da tu budućnost uzmemo, a to ćemo uspjeti samo ako budemo svi zajedno gurali Liku u izglednu budućnost", rekao je Milinović.

Istaknuo je pritom da Ličko-senjska županija, a posebice grad Senj, prednjače po povlačenju novca iz EU fondova po stanovniku.

 U ime svih poljoprivrednika ovog kraja, ratara i stočara, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barač rekao je da Lika na razini Europske unije već ima zaštićen krumpir, da je sve učinjeno za zaštitu ličke janjetine te kako vjeruje da će se uskoro u "ekskluzivnom klubu oko 1500 proizvoda Europe koji imaju ili oznaku izvornosti ili oznaku zemljopisnog porijekla naći i lička basa i lički sir škripavac".

 U sklopu Jeseni u lici sljedeća će se tri dana održati i stočne izložbe, a posebno će se pozorno pratiti nagrađivanje najboljih grla izvornih pasmina, među ovcama lička pramenka i među govedima lička buša.

 Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević istaknuo je kako je to dokaz jačanja ruralnog razvoja i maloga i srednjega poduzetništva, što otvara nadu drugima da se u Lici i te kako isplati raditi i ulagati. Pozvao je Ličane iseljene iz Hrvatske da se slobodno vrate svojim korijenima jer je ovdje život i moguć i održiv.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje