Program ruralnog razvoja

350 novih ugovora za male poljoprivrednike

Agrovijesti
Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je malim poljoprivrednicima 350 ugovora o financiranju iz mjere 6 „Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja“ Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. Ukupan odobreni iznos potpore za nove ugovore iznosi gotovo 39 milijuna kuna, a potpora vrijedna 15.000,00 eura dodjeljuje se u obliku bespovratnih financijskih sredstava kao početna potpora za provođenje prihvatljivih aktivnosti navedenih u poslovnom planu.

Novih 350 ugovora sveukupno čini 5.208 ugovorenih korisnika s odobrenim iznosom potpore od 582 milijuna kuna za tip operacije 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“. Prihvatljivi korisnici su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika, ekonomske veličine iskazane u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva (SO) od 2.000 eura do 7.999 eura.
 
„Uvijek mi je veliko zadovoljstvo dodjeljivati ugovore o novim potporama, no osobito kada je riječ o financijskoj pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivom razvoju i povećanju njihove konkurentnosti, a mogu obuhvaćati kupnju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja, gradnju i opremanje prostora u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade. Bespovratnim novcem iz ove mjere poljoprivrednici mogu financirati i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivrednu mehanizaciju, strojeve i opremu, podizati  višegodišnje nasade, a mogu izgraditi i opremiti objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda" istaknula je ministrica Vučković. Realizacijom ovih projekata razvijamo i unapređujemo hrvatsku poljoprivredu, smatra Vučkovič i kaže kako će se novim povećanjem alokacije omogućiti financiranje za ukupno 4.250 korisnika, što je za gotovo 1.200 korisnika više​.
 
Za tip operacije 6.3.1 „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ raspisana su tri natječaja ukupne vrijednosti gotovo 622 milijuna kuna. Do sada je ugovoreno 4.858 korisnika s odobrenim iznosom potpore od 543 milijuna kuna, dok ih je isplaćeno 4.774 u iznosu od 337 milijuna kuna. Na treći je natječaj pristiglo 6.013 prijava te je početna raspoloživa alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna prvim izmjenama natječaja povećana na 344 milijuna kuna, a novim povećanjem alokacije na 474,3 milijuna kuna omogućit će se financiranje ukupno 4.250 korisnika, što je za gotovo 1.200 korisnika više u odnosu na broj korisnika koji bi bio financiran alokacijomod 344 milijuna kuna. S današnjim potpisanim ugovorima ukupno je na trećem natječaju odobreno 2.890 korisnika u iznosu odobrene potpore 321 milijun kuna.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje