Sigurnost poslovanja

500 nesreća sa smrtnih ishodom u sektoru poljoprivrede u EU

Agrovijesti
Traktori u Hrvata Fotografija: Thinkstock
Petir je naglasila kako bi sve trebali zabrinuti podatci EUROSTAT-a iz 2015. godine koji upućuju na to da je bilo više od 500 nesreća sa smrtnim ishodom u sektoru poljoprivrede.

Europski parlament je na svojoj plenarnoj sjednici održanoj ovog tjedna u Bruxellesu raspravljao o sigurnosti na poljoprivrednim gospodarstvima u EU-u. U raspravu se uključila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja je u prvom redu zahvalila potpredsjednici Europskog parlamenta Mairead McGuiness na inicijativi da se ovu točku stavi na dnevni red kao i na njezinom predanom radu i brizi za poljoprivrednike koju i osobno dijeli.

Petir je naglasila kako bi sve trebali zabrinuti podatci EUROSTAT-a iz 2015. godine koji upućuju na to da je bilo više od 500 nesreća sa smrtnim ishodom u sektoru poljoprivrede.

„Baviti se poljoprivredom znači da se i dalje bavimo opasnim poslom i da mjere koje su poduzete na razini EU za poboljšanje sigurnosti na radu nisu dostatne te moramo pronaći dodatno financiranje u okviru nacionalnih i europskih programa“, kazala je Petir.

Ona je također navela kako „dugi rad, nespavanje, emocionalna iscrpljenost, elementarne nepogode, nepoštena trgovačka praksa, te velike kamate na kredite imaju utjecaj na poljoprivrednike“.

Petir je podsjetila na porazne informacije iz Francuske. „Ako znamo da se u Francuskoj godišnje ubije oko 300 poljoprivrednika zbog loše situacije, onda moramo čestitati hrvatskim poljoprivrednicima jer se u puno lošijim uvjetima bore i pokušavaju napraviti korak prema naprijed. Oni su moji pravi heroji“.

Pitanja o sigurnosti na poljoprivrednim gospodarstvima u EU-u Klub zastupnika EPP-a, čija je članica i zastupnica Petir, početkom veljače uputio je i Europskoj komisiji. U svom zastupničkom pitanju koje je uime Kluba EPP-a podnijela potpredsjednica McGuiness naglasili su kako se „nedovoljno financiranje programa sigurnosti na poljoprivrednim gospodarstvima navodi kao prepreka poboljšanju situacije. Povrh toga, potrebno je pozabaviti se pitanjem zdravlja i dobrobiti poljoprivrednika na razini EU-a“.

Od Europske komisije zatražili su odgovor o mjerama koje bi se mogle poduzeti kako bi se izmjerila učestalost i smanjila neprihvatljivo visoka razina nesreća i smrtnih slučajeva na europskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Također, europske pučane je zanimalo „smatra li Komisija da je potrebno usredotočiti se na pitanje nesreća i sigurnosti na poljoprivrednim gospodarstvima na razini Europe, konkretno uvođenjem mogućnosti da države članice financiraju programe sigurnosti na poljoprivrednim gospodarstvima u kontekstu sljedeće reforme ZPP-a.“

Ujedno, u svom zastupničkom pitanju su pitali „je li Komisija zabrinuta da bi niski prihodi poljoprivrednih gospodarstava i stalan pritisak na poljoprivrednike u lancu opskrbe hranom mogli doprinositi neprihvatljivoj razini nesreća na poljoprivrednim gospodarstvima“.

Plenarnoj je sjednici prisustvovao i povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan koji je naglasio kako „ZPP nije nužno okvir za utvrđivanje pravila o uvjetima rada ili zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu“.

„Bilo bi mi više drago vidjeti kako ZPP potiče veću sigurnost poljoprivrednih gospodarstava i zasigurno sam otvoren za bilo kakve ideje o tome kako ZPP može biti pozitivan pokretač promjena u ovom području“, kazao je Hogan.

On je također napomenuo da drugi stup ZPP-a osigurava ulaganja na gospodarstvima koja bi se mogla koristiti za mjere sigurnosti u poljoprivredi pri čemu se osvrnuo na irski primjer u kojem je uključen sustav sigurnosti farmi u sklopu ciljane poljoprivredne modernizacije Sheme TAMS u okviru Programa ruralnog razvoja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje