EK POMAŽE

70 milijuna eura za daljnju podršku europskim proizvođačima voća

Agrovijesti
Breskve Fotografija: Pixabay
Mjere pokrivaju 12 država članica, a primjenjivat će se različiti opseg povlačenja kako bi se osiguralo da financijska pomoć dosegne proizvođače koji su najpotrebniji.

Od 1. srpnja, izvanredne mjere koje su već postojale da pomognu proizvođačima svježeg voća pod utjecajem zabrane uvoza nametnutih od strane ruskih vlasti, produžit će se još godinu dana do kraja lipnja 2018. godine.

Mjere je prvi put uveli Komisija nakon ruske uvozne zabrane u kolovozu 2014. Produženi program obuhvaća do 70 milijuna eura za proizvođače voća u EU i pruža sigurnosnu mrežu proizvođačima koji možda neće doći do tržišta sa svojim proizvodima kao rezultat zabrane uvoza.

Te mjere će pomoći europskim proizvođačima voća koji, na primjer, odabiru distribuciju prevelikih proizvoda organizacijama ( dobrotvornim organizacijama, školama) ili ih koriste u druge svrhe (kao hrana za životinje, kompostiranje, preradu).

"Komisija je učinila sve što je u njenoj moći da podrži europske proizvođače koji su negativno pogođeni ruskom zabranom. Ovo najnovije produženje šalje još jedan jasan signal da ćemo ostati čvrsto i neustrašivo na strani naših poljoprivrednika. Ove mjere potpore idu ruku pod ruku s našim tekućim radom na modernizaciji i pojednostavljivanju ZPP-a za dobrobit naših poljoprivrednika i našeg šireg europskog društva ", kaže Phil Hogan, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj,

Redovno praćenje tržišta i procjena Komisije pokazuje da su ove mjere poboljšale tržišnu situaciju za povrće. Većina proizvodnje na koju je utjecala ruska zabrana uvoza bila je preusmjerena na alternativna tržišta i tržišne su se cijene stabilizirale. Međutim, budući da su takozvani trajni usjevi (voćnjaci) manje sposobni prilagoditi se promjenjivim situacijama, nove mjere posebno su dizajnirane za pomoć ovom sektoru.

Pod iznimnim mjerama pojedini proizvođači imaju koristi od viših stopa sufinanciranja EU nego u okviru redovitih mjera potpore. Poljoprivrednici dobivaju 100% potpore financiranu od strane EU-a za isplatu takozvane besplatne distribucije (davanje voća u dobrotvorne svrhe) koja izbjegava otpad. Voće koje se povlači s tržišta, ali se zapravo ne konzumira (primjerice, šalje izravno u kompostiranje) ili se sakupi prije nego što je zrelo (zlena berba) ili ono koje se uopće ne bere, prima nižu razinu potpore.

Shema pokriva maksimalnu količinu od 165.835 tona voća, podijeljeno između četiri različite vrste stabala –

  • jabuke i kruške
  •  šljive
  • agrumi
  • breskve i nektarine.

Mjere pokrivaju 12 država članica, a primjenjivat će se različiti opseg povlačenja kako bi se osiguralo da financijska pomoć dosegne proizvođače koji su najpotrebniji. Osim tih iznimnih mjera, europski proizvođači voća i povrća i dalje imaju koristi od drugih mjera u okviru zajedničke poljoprivredne politike EU, kao što su izravna plaćanja, sredstva za ruralni razvoj i financijska potpora organizacijama proizvođača, dostižući ukupno oko 700 milijuna eura godina.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje